SUA, între F-15EX și F-35. Generalul John D.W. Corley: Repetăm greșelile trecutului și facem o eroare fatală

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-15EX vs. F-35. Sursă foto: Air Force Association
F-15EX vs. F-35. Sursă foto: Air Force Association

Generalul de patru stele John D.W. Corley, care a activat în US Air Force, trage un semnal îngrijorător de alarmă cu privire la programele Pentagonului.

Într-un text publicat pentru DefenseNews, generalul american John D.W. Corley vorbește despre programul F-22 Raptor și subliniază importanța continuării investiției în programul F-35.

În comentariul său, Corley amintește că unul dintre motivele pentru care F-22 a fost conceput este în mare partea pentru a face posibilă retragerea aparatelor F-15.

Deși face parte din avioanele de generația a cincea, costurile mari, interzicerea exporturilor, dar și întârzierea producției avioanelor militare din generația a cincia de către Rusia și China, au condus la încheierea producției F-22 Raptor. La toate acestea s-a adăugat dezvoltarea continuă a F-35.

 

SUA, între F-15EX și F-35. ”Repetăm greșelile trecutului”

 

Americanii au produs în total 187 de F-22 Raptor, iar resursele pentru acest program au fost redirecționate pentru a accelera programul F-35.

Potrivit bugetului Pentagonului, SUA intenționează să achiziționeze opt aparate F-15EX în 2020, fiind alocate 1,1 miliarde de dolari iar ulterior proiectul prevede cumpărarea altor 72 de aparate F-15EX în perioada 2021-2024, pentru 6,8 miliarde de dolari, decizie pe care Corley o consideră „potențial fatală” și explică de ce.

Generalul Corley e de părere că doar continuarea accelerată a programului F-35 Lightning II „ne-ar permite să asigurăm superioritate aeriană față de China și Rusia” și critică conducerea Pentagonului care solicită achiziționarea noului model F-15EX, avioane „născute din războaiele anterioare și dotate cu tehnologie veche de peste trei decenii care nu pot face față provocărilor de azi și nu pot combate amenințările de mâine”.

 

Corley consideră că alocarea fondurilor către F-15EX este o greașeală ”potențial fatală”

 

Corley amintește că SUA considerau că adversarii lor nu pot deține un avion de generația a cinciea până în 2025, dar azi „China are capacitatea să dezvolte asemenea aparate, singura întrebare care mai râmâne este câte avioane de generația a cincea vor deține” în timp ce Rusia lucrează deja la echiparea avioanelor sale de luptă cu „tehnologie stealth de generația a cincea și cu rachete hipersonice nucleare”.

Și, consideră generalul american, „liderii Pentagonului repetă greșelile trecutului”. În loc să restabilească accelerarea capacității de producție a F-35, Departamentul Apărării se axează pe F-15EX.

Noii lideri ai Pentagonului trebuie să semnaleze că prin continuarea investițiilor în aeronavele care nu au capacitatea de a supraviețui în secolul XXI repetă o greșeală flagrantă și canibalizează deja capacitatea de producție a F-35”, spune generalul Corley.

Congresul trebuie mărească finanțarea programului F-35, „pentru a permite Statelor Unite să continue să dețină supremația împotriva adversarilor săi. Orice altă decizie este o greșeală, potențial fatală, pe care nu ne putem permite să o facem”, concluzionează generalul John D.W. Corley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel