SUA îndeamnă Ungaria să nu blocheze cooperarea Ucrainei cu NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au cerut, joi, Ungariei să repare relațiile cu Ucraina vecină și să nu încerce să blocheze cooperarea Kievului cu NATO, spunând că ,,dacă Ucraina va cădea, Ungaria va fi în prima linie în faţa agresiunii ruse". Ungaria acuză Ucraina de încălcarea drepturile educaționale ale minorității sale etnice maghiare, potrivit UNIAN și Reuters.

Relaţiile între Budapesta şi Kiev s-au tensionat în 2017, după ce Ucraina a aprobat o lege privind interzicerea predării limbilor materne în şcolile ucrainene.

Budapesta a amenințat în repetate rânduri că se va răzbuna, blocând eforturile Kievului de a se apropia de NATO și Uniunea Europeană, Ungaria având această posibilitate, fiind stat membru în cele două organizaţii. Ambasadorul SUA la Budapesta, David Cornstein, a declarat în cadrul comisie parlamentară că Ungaria ar putea face mai mult pentru a "acorda prioritate alianțelor" într-un moment în care Rusia a redevenit o amenințare pentru Ucraina și Europa. 

,,Acum, mai mult ca niciodată, Rusia testează Occidentul", a spus Cornstein într-un comunicat transmis de ambasadă.

,,Simțim cu tărie ... că, în calitate de aliați ai NATO, cel mai bun mod de a promova reformele în Ucraina este prin a vorbi cu Ucraina, nu prin blocarea angajamentului ucrainean cu NATO", a mai precizat ambasadorul în comunicat.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, i-a transmis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, joi, că NATO va livra luna aceasta armatei ucrainene echipamente de comunicaţie forţelor armate ucrainene.

Cornstein a afirmat că Ungaria, care se bazează foarte mult pe expertiza rusă în domeniul petrolului, gazului și a energiei nucleare, se joacă cu focul.

,,Trebuie să avem în faţă imaginea de ansamblu. Putin nu este interesat de suveranitate naţională. Perspectiva sa este neoimperialistă. Dacă Ucraina va cădea, Ungaria se va afla în prima linie în faţa agresiunii ruse", a adăugat Cornstein. Premierul ungar Viktor Orban a susţinut decizia Uniunii Europene de impune sancţiuni Rusiei, în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a susţinerii separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbass, însă a criticat de asemenea astfel de măsuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel