SUA înarmează direct Taiwanul și pregătesc un ajutor militar de 4.5 miliarde $. Shimbare politică majoră în ultimii 40 de ani

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper al Taiwanului
F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper al Taiwanului

Un prim ajutor militar direct al Washingtonului pentru Taiwan a depăşit miercuri o etapă cheie în Congresul american, votul fiind probabil să provoace furia Beijingului, scrie Agerpres, care citează AFP.

"Este cea mai semnificativă revizuire a politicii americane faţă de Taiwan" din 1979, când Washingtonul a recunoscut Beijingul, acceptând în acelaşi timp să menţină capacitatea de autoapărare a insulei, au subliniat senatorii Bob Menendez şi Lindsey Graham, în fruntea acestei iniţiative.

Proiectul lor de lege, adoptat de Comisia pentru politică externă a Senatului, prevede un ajutor militar direct pentru Taiwan, în următorii patru ani, de aproape 4,5 miliarde de dolari. De asemenea, cere preşedintelui american să impună sancţiuni principalelor instituţii financiare chineze ca răspuns la orice "escaladare a actelor ostile faţă de Taiwan".

"Taiwan Policy Act of 2022", cum este numit, prevede, de asemenea, acordarea insulei a statutului de "aliat major non-NATO".

Acest vot în comisie este doar primul pas dintr-un lung proces legislativ: textul trebuie acum adoptat în şedinţă plenară în Senat, apoi în Camera Reprezentanţilor, înainte de a fi promulgat de Joe Biden.

Dar marchează o apropiere semnificativă între Statele Unite şi Taiwan, într-un moment în care relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Prin urmare, Casa Albă navighează în acest dosar cu mare prudenţă.

"Vom continua să comunicăm direct cu Congresul cu privire la acest text", a afirmat evazivă, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Înainte de a da asigurări că administraţia Biden "va continua să aprofundeze parteneriatul său cu Taiwanul cu un puternic sprijin diplomatic, economic şi militar".

 

Votul vine după ce SUA au vândut arme în valoare de 1.1 miliarde de dolari Taiwanului



Acest vot în Congres a avut loc la doar câteva zile după ce Washingtonul a vândut arme de 1,1 miliarde de dolari Taiwanului şi la puţin peste o lună după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care a înfuriat Beijingul.

China a lansat atunci cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei.

Înainte de vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, numărul trei în Statele Unite şi cel mai înalt responsabil american care a vizitat insula în ultimele decenii, anturajul lui Joe Biden făcuse deja cunoscut Chinei că ea nu reprezintă politica administraţiei, Congresul fiind o putere distinctă de guvern.

China consideră că Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949). În şapte decenii, armata comunistă nu a reuşit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze - regimul care a condus cândva China continentală şi acum conduce doar Taiwanul, reaminteşte AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel