SUA comandă rachete de ultimă generație JSM pentru F-35. Detalii despre JSM, o derivată a NSM, cu capacități de lovire anti-navă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35, lansând rachete JSM; imagine concept. Photo source: Kongsberg
Avioane F-35, lansând rachete JSM; imagine concept. Photo source: Kongsberg

Forțele Aeriene ale SUA (USAF) sunt primul beneficiar american al rachetei de croazieră JSM (Joint Strike Missile) de ultimă generație, dezvoltată de companiile Kongsberg și RTX.

Pentagonul a anunțat, pe 31 mai, încheierea un contract cu Kongsberg, Norvegia, în valoare de 141 milioane de dolari pentru achiziționarea lotului 1 de rachete Joint Strike Missile (JSM).

„Acest contract prevede toate rundele (rachetele), containerele și echipamentele de testare pentru racheta JSM”, a precizat Pentagonul în anunț. „Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norvegia și se așteaptă să fie finalizate până la 31 august 2026”.

Rachetele de fabricație norvegiană sunt destinate să ofere avioanelor stealth F-35 o capacitate anti-navă intermediară, până când primesc racheta mai mare AGM-158C cu rază lungă de acțiune anti-navă (LRASM), deși JSM poate angaja și ținte pe uscat, potrivit The War Zone.

În cererea de buget pentru anul 2024, USAF au anunțat că lotul 1 este de 48 de rachete și în total ar urma să fie achiziționate 268. Potrivit revistei Air&Space Forces, prețul unei singure rachete, la nivelui lunii martie 2024, era de 2,8 milioane de dolari, dar la acesta se adaugă costuri asociate, cum ar fi testarea și integrarea.

 

Detalii despre noua rachetă de ultimă generație JSM, lansată în premieră de un F-35 în 2021

 

Primul test cu racheta JSM lansată de pe un avion F-35 a avut loc în februarie 2021, când s-a verificat dacă racheta s-a desprins în siguranță de aeronavă.

JSM este derivată din racheta antinavă Naval Strike (NSM) lansată de pe mare și de la sol. Raza maximă de acțiune a JSM este de 555 km atunci când este lansată de la mare altitudine (profil de misiune hi-hi-lo), dar scade la 185 km când este lansată de la mică altitudine (profil de misiune lo-lo-lo), o rază oarecum similară având și NSM care lovește ținte la distanța maximă de aproximativ 200 km.

Masa totală a rachetei JSM de 416 kg, din care focosul are 120 kg, o face cea mai potrivită împotriva corvetelor și fregatelor ușoare care au un deplasament de 500 – 2.000 de tone.

3. Racheta JS... (racheta-jsm-f-35a_37140100.jpg)

Racheta JSM integrată pe un F-35A  Sursa foto: Forsvars Materiell

Din 2012 și până în 2021, China a fabricat 72 de corvete tip 056 cu deplasament de 1.500 de tone echipate cu patru celule de lansare a rachetelor antinavă YJ-83 (raza maximă de acțiune 180 – 230 km, focos 165 – 190 kg).

Pe lista de dorințe pentru 2025, trimisă Congresului american, Comandamentul Indo-Pacific (INDOPACOM) a pus încă 298,5 milioane de dolari pentru înzestrarea cu rachete JSM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel