SUA cochetează cu ideea relansării achiziției de F-16. Versiunea Viper aduce îmbunătățiri și un cost de operare mai mic decât F-35

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
F-16 al US Air Force, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

La două decenii de la semnarea ultimului contract de producție, ideea relansării comenzilor pentru Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon este luată serios în discuție. 

„Se așteaptă ca o revizuire actuală a flotelor de avioane să conducă la reluarea comenzilor pentru F-16 și F-15EX”, relatează AviationWeek, citat de Opex360.

În comentariu se mai arată că este foarte posibil ca Forțele Aeriene ale SUA să achiziționeze F-16 Block 70/72 „Viper”, ultima versiune a acestei aeronave. F-16 au fost dezvoltate în anii 1970 de General Dynamics, preluate ulterior de Lockheed-Martin în 1993.

În versiunea Viper, aeronava este echipată cu un radar APG-83 Active Electronic Scanned Array (AESA), un sistem modern de transmisie date, precum și conectivitate și avionică îmbunătățite. Costul său de utilizare este mult mai mic decât cel al modelului F-35A. Francezii de la Opex precizează că o oră de zbor pe F-35 se ridică la 25.000 de dolari, însă date publicate chiar de oficiali americani se referă chiar și la 35.000. Mai mult, cei de la Popular Mechanics scriu despre un cost de operare care se ridică la 44.000 de dolari pe oră.

Avioanele F-16, aeronave multirol de generația a patra, sunt printre cele mai performante. F-16 Viper, cunoscut sub numele de Block 70/72, este cea mai avansată versiune disponibilă astăzi. 

O posibilă reducere a numărului de aparate F-35 care vor fi produse

 

Potrivit revistei Aviation Week, un document intern al Forțelor Aeriene din SUA menționa, în 2018, posibilitatea reducerii comenzilor F-35A de la 1.763 la 1.050 aparate. Acest lucru ar avea, inevitabil, repercusiuni asupra clienților externi ai aparatului de zbor produs de Lockheed-Martin, nefiind exclusă o creștere a costurilor de achiziție.

La sfârșitul lunii decembrie, Pentagonul confirmase faptul că va cere Lockheed-Martin să amâne, până la ulterioare evaluări, trecerea la producția de masă pentru avionul de vânătoare F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel