SUA, bază militară în Brazilia? Sud-americanii sunt deschiși la negocieri după vizita lui Pompeo

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata SUA
Armata SUA

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a declarat deschis unor discuţii privind instalarea unei baze militare americane pe teritoriul ţării sale, ceea ce ar însemna o schimbare radicală de direcţie în politica externă a Braziliei după precedentele guvernări de stânga.

Bolsonaro, care a fost învestit în funcţie la începutul anului, a declarat că sprijinul acordat de Rusia 'dictaturii' preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela a amplificat semnificativ tensiunile în regiune şi constituie o evoluţie îngrijorătoare.

Întrebat în cursul unui interviu pentru postul SBT TV dacă aceasta înseamnă că va permite o prezenţă militară americană în Brazilia, Jair Bolsonaro şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia această posibilitate.

'În funcţie de ceea ce s-ar putea întâmpla în lume, cine ştie dacă nu vom avea nevoie să discutăm această chestiune în viitor', a declarat Bolsonaro joi, în primul interviu după instalarea sa.

El a subliniat însă că Brazilia îşi propune să deţină 'supremaţia aici, în America de Sud'.

Bolsonaro s-a întâlnit miercuri, la Brasilia, cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, cei doi angajându-se să consolideze cooperarea în domeniile economic şi al securităţii, precum şi în lupta împotriva 'regimurilor autoritare' din Venezuela şi Cuba.

'Apropierea de Statele Unite este economică, dar poate fi şi militară', a adăugat preşedintele, susţinând că, în ultimii '20 sau 25 de ani', forţele armate braziliene 'au fost abandonate dintr-un motiv politic', întrucât 'sunt ultimul obstacol în calea socialismului'.

Pe de altă parte, el şi-a confirmat determinarea de a transfera la Ierusalim ambasada braziliană în Israel, amintind că s-a pus de acord asupra acestei relocări cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a asistat la învestirea sa.

'Aşa cum a spus prim-ministrul israelian, decizia este luată, mai rămâne de stabilit când va fi pusă în aplicare', a afirmat Bolsonaro în interviu, minimalizând riscul ca transferul ambasadei să provoace represalii comerciale din partea ţărilor arabe, mari importatori de carne din Brazilia.

'O mare parte a lumi arabe s-a aliniat sau este pe cale să se alinieze la poziţia Statelor Unite, iar oamenii dintr-o mare parte a lumii arabe s-au săturat de această chestiune a Palestinei', a afirmat Bolsonaro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel