SUA au vândut armament în valoare de opt miliarde de dolari către aliații din Orientul Mijlociu

Eduard Pascu |
Data publicării:

Biroul Inspectorului General al Departamentului de Stat al SUA nu a identificat nereguli în ce priveşte vânzările de armament către Arabia Saudită, Iordania şi Emiratele Arabe Unite, a comunicat luni diplomaţia de la Washington, transmite dpa.

"Biroul Inspectorului General al Departamentului de Stat (OIG) a confirmat într-un raport final că Departamentul a acţionat în deplină conformitate cu legea", se arată în comunicat.

OIG "nu a identificat nicio neregulă în utilizarea de către Administraţie a procedurii de urgenţă disponibile în baza Legii privind controlul exportului de armamente (AECA) pentru a urgenta vânzarea de sisteme de apărare critice de 8 miliarde de dolari către parteneri cheie din Orientul Mijlociu", adaugă textul menţionat.

Acesta precizează că "transferurile erau esenţiale pentru a întări securitatea în regiunea Golfului şi a aliatului nostru Israel împotriva creşterii puternice a agresiunii iraniene în 2019". Decizia Departamentului de Stat de a-i informa pe jurnalişti cu privire la raport este una neobişnuită având în vedere că acesta nu a fost încă făcut public, transmite Agerpres.

Potrivit AFP, secretarul de stat Mike Pompeo a fost acuzat de abuz de putere după ce a recurs în mai 2019 la o obscură procedură de urgenţă pentru a debloca, în pofida opoziţiei Congresului, vânzări de arme în valoare de 8,1 miliarde de dolari către Riad şi alţi aliaţi arabi.

Congresul blocase aceste vânzări pentru a protesta faţă de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, atribuită de serviciile de informaţii ale SUA prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Potrivit Departamentului de Stat, raportul a mai descoperit că procedura de urgenţă de care administraţia Trump s-a folosit pentru a justifica vânzările de arme către aliaţii săi din Orientul Mijlociu mai fusese invocată de patru administraţii anterioare pentru a răspunde unor ameninţări critice la adresa securităţii naţionale.

'Provocările şi probleme din regiune, din Golf, au rezultat în mod direct din agresiunea venită din Iran. Activităţile maligne ale acestuia de mai bine de un an au arătat de ce trebuie să luăm măsuri corespunzătoare', a declarat un responsabil de rang înalt al administraţiei, citat de dpa. 

Citește și: Rebelii houthi au bombardat obiective din Arabia Saudită

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel