SUA au publicat prima imagine concept cu viitorul avion de generația a 6-a (Foto)

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept - NGAD (Next Generation Air Dominance), viitorul avion de generația a 6-a al SUA. Sursă foto: US Air Force
Imagine concept - NGAD (Next Generation Air Dominance), viitorul avion de generația a 6-a al SUA. Sursă foto: US Air Force

Statele Unite ale Americii au dat publicității prima imagine concept a viitoarei aeronave de generația a 6-a dezvoltată în cadrul programului NGAD (Next Generation Air Dominance).

Imaginea a fost prezentată într-un raport al US Air Force și preluată imediat de presa de specialitate. 

Raportul precizează că aeronava va veni ca o completare pentru avioanele de vânătoare de tip F-22 și F-35 utilizate de SUA, nu pentru a le înlocui. Se mai precizează că US Air Force a abordat o nouă strategie Digital Century Series prin care vor fi evitate costurile exorbitante ale programului. Cu privire la aceste costuri au existat mai multe temeri în ceea ce privește programul NGAD (Next Generation Air Dominance) - viitoarea aeronavă de generația a 6-a a Statelor Unite ale Americii. 

2. Imagine co... (ngad-next-generation-air-dominance-avion-sua-generatia-a-6-a_77558900.jpg)

Foto: Imagine concept - NGAD (Next Generation Air Dominance), viitorul avion de generația a 6-a al SUA. Sursă foto: US Air Force

 

Programul NGAD (Next Generation Air Dominance) - viitorul avion de generația a 6-a al Statelor Unite ale Americii

 

Amintim că în septembrie 2020, Will Roper, fostul asistent pentru achiziții al Secretarului Forțelor Aeriene, se arăta foarte încrezător în viitorul NGAD. Oficialul american dădea de înțeles că viitorul avion va intra în fabricație în 2022! Datele nu au apărut, misterul proiectului fiind sporit.

Recent, șeful Comandamentului de Luptă Aeriană (Air Combat Command), generalul Mark Kelly, și-a exprimat îngrijorarea, precizând că SUA vor întâmpina dificultăți în program iar acesta nu va putea fi finalizat până la timp în cazul unui conflict cu China. 

Cert e că, așa cum a scris și publicația noastră la vremea respectivă, generalul american confirmă că tehnologia NGAD există, a fost testată, dar sunt unele probleme de finanțare, care ar putea duce la întârzieri în derularea programului.

Spre exemplu în bugetul pentru 2021 a fost alocată programului suma de 904 milioane dolari, în condițiile în care US Air Force solicitaseră 1,044 miliarde dolari.

NGAD, viitoarea aeronavă de generația a 6-a, nu este singurul program ambițios al SUA. Luna trecută, generalului american Charles Q. Brown Jr, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, a recunoscut că US Air Force efectuează un studiu pentru a vedea dacă merită dezvoltarea unui nou avion de luptă, nu neapărat unul de generaţia a 5-a sau a 6-a, ci unul de generaţia 4.5, deoarece vor să înlocuiască vechile aeronave F-16.

CITEȘTE ȘI: Faceţi cunoştinţă cu F-36 Kingsnake, viitorul avionul de luptă al SUA care vrea să „pensioneze” F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel