SUA au început desfășurarea unei operații militare navale în Marea Mediterană și Marea Neagră, cu sprijinul NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 29.10.2021, că Forțele Navale americane au anunțat începerea unei operații militare navale în Marea Mediterană și Marea Neagră, cu participarea Statului major al Flotei a șasea, forțelor militare navale de atac și forțelor de sprijin ale NATO. Conducerea operației se va afla la bordul navei de comandament Mount Whitney din cadrul Flotei a șasea americane.

“Mount Whitney și statul major al operației aflat la bordul acesteia vor coopera cu partenerii și aliații NATO în Marea Mediterană și Marea Neagră, cu care vor lucra în comun pentru asigurarea securității și stabilității în regiune”, se arată într-un comunicat de presă al Forțelor Navale americane, preluat de agenția rusă.

Deocamdată, nu au fost date publicității alte detalii privind activitățile planificate în cadrul operației.

Pe de altă parte, Flota a șasea a comunicat faptul că distrugătorul USS Porter din clasa Arleigh Burke se îndreaptă spre Marea Neagră. Reprezentanții acesteia nu au precizat dacă trimiterea navei în regiune are legătură cu operația anunțată anterior.

Flota a șasea a SUA, cu sediul în localitatea italiană Napoli, desfășoară o gamă largă de operații militare navale, în comun cu aliați și parteneri din alte departamente guvernamentale.

La sfârșitul lunii iulie, Ministerul de Externe al Federației Ruse a semnalat agravarea artificială a situației din Marea Neagră de către jucători non-regionali. Ministerul de Externe a remarcat atunci rolul special al Turciei, care poate controla trecerea navelor de luptă prin strâmtorile de la Marea Neagră. Navigația în Strâmtorile Bosfor și Dardanele este reglementată prin Convenția de la Montreux din anul 1936.

Documentul asigură trecerea liberă prin strâmtori pentru navele comerciale din orice țară, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război. Însă, regimul pentru tranzitul navelor de luptă este diferit pentru statele de la Marea Neagră și cele neriverane. Pentru acestea din urmă, există restricții semnificative în ceea ce privește clasele navelor și durata șederii acestora în zonă.

Comentariul autorului: Într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, Gruparea navală permanentă 2 din cadrul NATO (Standing NATO Maritime Group Two, SNMG2) a anunțat că, în ultimele două zile, nave din cadrul grupării au desfășurat activități comune în Marea Egee. La acestea au participat navele ITS Fasan din Italia, TCG Gokceada din Turcia, FGS Spessart din Germania, ROS Regina Maria din România și USS Porter din SUA.

În aceste condiții, este posibil ca navele să intre împreună în Marea Neagră, unde să continue acțiunile comune.

Deocamdată, sursele locale turcești de pe Twitter nu au confirmat trecerea navelor prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor.

Probabil, în cazul în care toate navele menționate mai sus vor intra în Marea Neagră, Federația Rusă va avea o reacție dură și va organiza atât monitorizarea acestora, cât și o serie de activități în contrapartidă.

Astfel, se poate aprecia că, în următoarele două-trei săptămâni, situația de securitate din Marea Neagră se va tensiona în mod semnificativ și nu vor fi excluse incidente sau provocări între cele două părți.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel