SUA au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde crucișătorul Moskva

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o perso
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Statele Unite au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva. Acest lucru a fost raportat de mai multe surse mass-media americane, cu referire la oficiali militari de la Pentagon.

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru NBC News, sub protecţia anonimatului, că luna trecută Ucraina a cerut Statelor Unite informații despre o navă care navighează la sud de Odesa.

În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.

După cum bine ştim, Rusia nu a recunoscut nici până acum că nava sa a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene şi înaintează versiunea că un incendiu, urmat de explozia magaziei de muniţii, a dus la avarierea crucişătorului Moskva.

Statele Unite le-au spun ucrainenilor ca nava care navighează la sud de Odesa este crucișătorul Moskva și le-au oferit acestora coordonatele exacte ale navei amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, fără a cunoaşte cu exactitate că armata ucraineană intentioneză să lovească cu două rachete crucişătorul rus.

Pentagonul nu a comentat în mod specific această declarație. Dar un purtător de cuvânt a spus că Statele Unite au furnizat informații pentru a ajuta Ucraina să se apere.

Oficiali anonimi citați de NBC News au spus că Statele Unite nu au avut cunoștință de planurile Ucrainei de a lovi crucișătorul Moskva, după ce au ajutat la determinarea exactă a poziţiei navei în apele Mării Negre.

Dezvăluirea despre contribuţia Statelor Unite la scufundarea crucişătorului Moskva vine la scurt timp după relatările făcute de către The New York Times cu privire la informațiile pe care Statele Unite le-au oferit armatei ucrainene cu privire la prezenţa unor generali ruşi în Ucraina.

Oficialii americani nu au contestat că oferă informaţii Ucrainei, dar au respins cu fermitate că SUA furnizează în mod explicit aceste informații cu intenția ca ucrainenii să ucidă militari ruși.

De la inceputul războiului, administrația Biden a tratat problema schimbului de informații cu Ucraina ca fiind extrem de sensibilă. Oficialii au insistat că oferă doar asistență care ajută Ucraina să se apere, îngrijorată că Rusia ar putea vedea furnizarea de informații, utilizate de ucraineni în atacurile asupra fortelor ruse, ca o justificare pentru a riposta direct împotriva Statelor Unite și a aliaților săi.

„Ucraina combină informațiile pe care noi și alții le furnizăm cu informațiile pe care le adună ei înșiși... și apoi iau propriile decizii”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, ca răspuns la un raport din New York Times conform căruia serviciile de informații americane au ajutat Ucraina să ucidă generalii ruși aflaţi pe câmpul de luptă.

„Nu oferim informații despre locația liderilor militari de rang înalt pe câmpul de luptă”, a declarat reporterilor, joi, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, adăugând că SUA împărtășesc informații cu forțele ucrainene, dar nu le spune pe cine sau ce să atace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel