SUA au deblocat un ajutor pentru armata libaneză

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA au deblocat un ajutor de 105 milioane de dolari pentru armata libaneză, suspendat fără explicaţii în cursul verii, transmit marţi AFP şi dpa, citând surse din Congresul american, transmite Agerpres.

Departamentul de Stat a confirmat informaţia, menţionând că au existat 'dezacorduri privind eficacitatea' asistenţei, potrivit dpa. Ajutorul, care fusese aprobat de Congres şi a cărui acordare a făcut obiectul unui consens printre diplomaţii şi militari americani, fusese suspendat în mod discret de Casa Albă, care nu şi-a explicat decizia.

Washingtonul dăduse totuşi asigurări că livrările de echipamente, armamente şi muniţii promise armatei libaneze nu au suferit nicio întârziere din acest motiv.

Îngheţarea ajutorului a fost decisă înaintea actualei crize politice din Liban, în urma căreia prim-ministrul Saad Hariri, un aliat al occidentalilor, a demisionat la presiunea străzii.

Într-o scrisoare trimisă recent Casei Albe, doi aleşi democraţi au afirmat că această 'îngheţare inexplicabilă' priveşte ajutorul de 105 milioane de dolari constând în vehicule militare, arme şi muniţii.

O armată libaneză 'mai eficace este în mod clar în interesul Statelor Unite şi al Libanului', au scris Eliot Engel, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Camerei Reprezentanţilor, şi Ted Deutch, care conduce subcomisia pentru Orientul Mijlociu.

Cei doi au subliniat 'ameninţările iminente' cu care se confruntă Libanul, de la 'o resurgenţă' a grupărilor jihadiste Statul Islamic şi Al-Qaida la un Hezbollah 'tot mai puternic'.

Vezi și: Turcia acuză Franța că sprijină terorismul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel