SUA au cerut Rusiei eliberarea cetățenilor americani. În replică Rusia cere să-i fie respectat sistemul judiciar

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în legătură cu ''otrăvirea'' opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut, de asemenea, eliberarea a doi americani deţinuţi în Rusia, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, relatează AFP.

"Secretarul de stat american a reiterat hotărârea preşedintelui Biden de a-i proteja pe cetăţenii americani şi de a acţiona cu fermitate în apărarea intereselor Statelor Unite în răspuns la actele Rusiei care ne afectează pe noi sau aliaţii noştri", a declarat purtătorul său de cuvânt, potrivit unui comunicat, transmite Agerpres.

Ca şi Joe Biden în cadrul primei sale convorbiri telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe 26 ianuarie, Antony Blinken a abordat mai multe subiecte sensibile, între care ''ingerinţa Rusiei în alegerile din 2020 din Statele Unite, agresiunea militară rusă în Ucraina şi Georgia, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi'' şi recentul atac cibernetic gigant atribuit Moscovei.

Responsabilul american a cerut, de asemenea, ''eliberarea cetăţenilor americani Paul Whelan şi Trevor Reed'', condamnaţi în Rusia pentru spionaj şi agresarea a doi ofiţeri de poliţie. 

Un tribunal rus din iulie l-a condamnat pe Trevor Reed, student la Universitatea din North Texas, pentru că a pus în pericol viața a doi ofițeri de poliție, în timp ce fostul pușcaș marin american Paul Whelan a fost condamnat în iunie la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Atât Reed, cât și Whelan neagă acuzațiile.

Ministerul rus de externe a declarat că Lavrov i-a spus lui Blinken că Rusia este deschisă pentru normalizarea relațiilor, dar i-a reamintit că este necesar să ”respecte” legea și sistemul judiciar al Rusiei, atunci când Blinken a ridicat problema Navalnîi, transmite Reuters.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel