SUA au abandonat la retragerea din Afganistan echipament militar în valoare de 7 miliarde de dolari

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Departamentul Apărării al SUA a informat că, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan, de anul trecut, acestea au abandonat echipament militar în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari.

Raportul a menționat că echipamentul a fost furnizat de Statele Unite guvernului afgan pe parcursul a 16 ani, dar a fost abandonat după ce Washingtonul și-a încheiat retragerea din Afganistan în august 2021. Acest echipament se află acum într-o țară controlată de acelaşi duşman pe care Statele Unite încearca să-l alunge de două decenii, mişcarea "talibanilor".

Raportul înaintat Congresului susține că Departamentul Apărării nu intenționează să se întoarcă în Afganistan "pentru a recupera sau distruge echipamentul".

Statele Unite au furnizat forțelor de securitate afgane în perioada 2005-2021 echipament în valoare de 18,6 miliarde de dolari. O parte din acest echipament, în valoare de 7,12 miliarde de dolari, a rămas în Afganistan după ce retragerea SUA a fost finalizată în 2021.

Potrivit documentului, valoarea absolută a echipamentului, care include, printre altele, avioane, vehicule militare și sisteme de comunicații, a atras critici puternice din partea senatorilor și deputaților americani.

Departamentul de Apărare a fost solicitat să raporteze Congresului "cu privire la echipamentele și proviziile furnizate forțelor afgane care au fost distribuite sau distruse".

Raportul, din martie 2022, a precizat că 5 elicoptere Mi-17 care se aflau în Afganistan au fost transferate oficial în Ucraina în 2022, deși se aflau deja pe teritoriul ucrainean pentru întreținere înainte ca Statele Unite să părăsească țara asiatică.

Departamentul Apărării a notificat Congresului intenția sa de a transfera elicopterele în ianuarie 2022, înainte de începerea invaziei ruse a țării, iar Ucraina a semnat o scrisoare de acceptare pe 11 martie 2022. "Aceste cinci elicoptere se aflau în Ucraina pentru lucrări de întreținere când guvernul afgan s-a prăbușit și au rămas acolo de atunci", se arată în raport.

Potrivit documentului, Statele Unite au abandonat 78 de aeronave achiziționate pentru guvernul afgan pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul înainte de încheierea retragerii. Aceste aeronave au fost demilitarizate și inoperabile înainte de plecarea armatei SUA.

Raportul a subliniat că peste 40.000 din totalul de 96.000 de vehicule militare pe care Statele Unite le-au furnizat forțelor afgane au rămas în Afganistan în momentul retragerii SUA, "dar starea operațională a vehiculelor este necunoscută".

De asemenea, peste 300.000 de arme dintr-un total de 427.300 de arme donate de Statele Unite forțelor afgane au rămas în Afganistan în momentul retragerii militare. Aproape toate sistemele de comunicații furnizate de Statele Unite forțelor afgane și echipamentele de criptare asociate au rămas "aproape" în Afganistan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel