SUA accelerează programul hipersonic. După eșecul din aprilie racheta hipersonică cu lansare din aer AGM-183A va fi din nou testată

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit informațiilor publicate de agenția rusă Interfax, Forțele Aeriene americane ar putea efectua sâmbătă o nouă lansare test cu racheta hipersonică AGM-183A, în zona de est a Oceanului Pacific. Informația a fost obținută de sursă în mod indirect, prin interpretarea avertizărilor  internaționale privind raioanele navigabile și zonele aeriene în care sunt planificate activități militare.

Astfel, sursa rusă a identificat că Forțele Aeriene americane au segregat trei raioane aero-navale distincte, iar potrivit coordonatelor transmise, lansarea este planificat să se execute din raionul de testare Point Mugu, de lângă California. Distanța dintre primul și ultimul raion este de aproximativ 1.600 km.

Conform datelor de proiectare, racheta hipersonică AGM-183A, creată în cadrul programului Air-launched Rapid Response Weapon (armament de răspuns rapid cu lansare din aer -  ARRW), are o rază de acțiune de 1.600 km.

Primul test de zbor al prototipului rachetei hipersonice AGM-183A ARRW a fost efectuat pe 5 aprilie, însă a fost declarat nereușit de către Air Forces.

Din cauza unor probleme tehnice, nu a reușit secvența de lansare a rachetei, iar aceasta nu s-a desprins de bombardierul strategic B-52H Stratofortress. Activitatea a avut loc, de asemenea, în raionul de testare Point Mugu.

Scopul testului a fost să testeze capacitatea acceleratorului de a atinge viteza dorită prin proiectare, fiabilitatea separării sale de focosul cu deplasare hipersonică, controlul zborului și siguranța lansării  rachetei după ce s-a desprins de bombardier. 

Forțele Aeriene americane intenționează să primească primele 12 rachete hipersonice cu lansare din aer în următorul an fiscal, de aceea sunt preocupate ca sistemul să treacă primul test aerian. Pentru achiziționarea de armament, în bugetul de apărare pentru 2022 (începând cu 1 octombrie), vor fi alocați 161 miliarde de dolari.

Racheta hipersonică AGM-183A are o viteză cuprinsă între 6.5 și 8 Mach. Rachetele de acest tip sunt prevăzute în special pentru echiparea bombardierelor strategice B-52H, fiecare dintre acestea putând transporta patru AGM-183A.

Racheta este dezvoltată de Lockheed Martin în baza unui contract cu Pentagonul în valoare de 480 milioane de dolari și ar putea fi operațională din 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel