SUA, presiune pe Bulgaria pentru a alege F-16? Washingtonul reacționează

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16V Block 70
F-16V Block 70

După ce tot mai multe voci din partea opoziției de la Sofia, dar și cea a președintelui, au acuzat presiuni în alegerea Guvernului a avioanelor F-16, SUA au reacționat.

Potrivit Bulgarian Military, Ambasadorul SUA la Sofia, Eric Rubin, a dat asigurări că Bulgaria, partener strategic al SUA, nu a fost presată să aleagă avioanele de vânătoare F-16 ci decizia i-a aparținut în exclusivitate Sofiei. „Bulgaria a fost suverană în luarea acestei decizii”, a reacționat săptămâna trecută Ambasadorul Rubin.

Diplomatul a subliniat că, deși SUA nu s-au ferit să afirme în mod constant că F-16 este cea mai bună alegere pentru Bulgaria, țara vecină a luat deciziile singură.

Noi credem că decizia Sofiei de a începe negocierile cu SUA a fost una corectă. Aplaudăm această decizie, dar ea nu a fost aplicată în urma presiunii la care Bulgaria ar fi fost supusă”, a mai adăugat Eric Rubin. Ambasadorul a amintit că decizia este una democratică, supusă la vot în Parlamentul de la Sofia, care a fost la rândul lui ales în mod democratic, prin vot popular.

 

Suedia spune că Saab respectă decizia Bulgariei

 

La finalul lunii ianuarie președintele Bulgariei, Rumen Radev, fost militar, a acuzat lipsa de transparență a licitației și a precizat că achiziționarea celor 8 avioane F-16 va depăși bugetul aprobat de Parlamentul de la Sofia. 

De partea cealaltă, ministrul Apărării al Suediei, Peter Hultqvist, a declarat că țara sa respectă decizia Parlamentului bulgar.

Contractul pentru achiziţionarea avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. La licitaţie au mai participat compania suedeză Saab, cu avioane noi Gripen, şi Italia, ce are în dotare avioane Eurofighters second hand pe care doreşte să le vândă pentru a-şi moderniza flota aeriană militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel