SUA - Iran, tensiuni în creştere. Spania îşi retrage forţele din Golf

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
Portavionul USS Abraham Lincoln, sursă foto: Twitter USS Abraham Lincoln
Portavionul USS Abraham Lincoln, sursă foto: Twitter USS Abraham Lincoln

Spania şi-a retras temporar o fregată angajată împreună cu un portavion american în Orientul Mijlociu, pe fondul escaladării tensiunilor între Washington şi Teheran, a indicat marţi Ministerul Apărării spaniol.

"Pentru moment, fregata Mendez Nuńez a părăsit grupul de luptă al USS Abraham Lincoln", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, confirmând astfel o informaţie apărută în cotidianul El Pais, relatează AFP. "Aceasta este o măsură de retragere temporară, decisă de ministrul apărării Margarita Robles, atât timp cât portavionul american se află în această zonă", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt. 

"Fregata spaniolă se alăturase acestui grup de luptă pentru exerciţii, nicio posibilitate de confruntare sau de acţiune belicoasă nefiind avută în vedere (de Madrid) şi din această cauză participarea (fregatei spaniole) este suspendată pentru moment", a spus el. SUA au anunţat la 5 mai desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln şi a unei formaţiuni de bombardiere în Orientul Mijlociu, ca răspuns la o "ameninţare credibilă" din partea Teheranului. 

SUA, nouă navă de război trimisă în zonă



Washingtonul a anunţat apoi vineri trimiterea unei nave de război transportând vehicule, în special amfibii, şi o baterie de rachete Patriot pentru a se alătura flotei conduse de USS Abraham Lincoln. Potrivit El Pais, USS Abraham Lincoln se îndreaptă în prezent spre strâmtoarea Ormuz pentru a intra în Golful Persic, ce separă Iranul de Peninsula Arabică, dar o va traversa fără nava spaniolă. 

Relaţiile deja tensionate între Washington şi Teheran s-au acutizat de o săptămână, de când Iranul şi-a suspendat unele angajamente luate în cadrul acordului nuclear din 2015, demersul survenind la un an după retragerea americană din acest text, în timp ce administraţia Donald Trump şi-a înăsprit sancţiunile împotriva economiei iraniene. 

Cotidianul american New York Times relata luni seara că ministrul apărării american interimar, Patrick Shanahan, a prezentat săptămâna trecută un plan potrivit căruia până la 120.000 de militari ar putea fi trimişi în Orientul Mijlociu dacă Iranul atacă forţe americane. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), doi aliaţi apropiaţi ai Washingtonului, au informat duminică şi luni despre presupuse "acte de sabotaj" vizând patru nave - două saudite, una a EAU şi una norvegiană - în Golful Oman, provocând o escaladare a tensiunilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel