Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite continuă să investească în cercetare, dar mai ales în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a-şi menţine superioritatea militară, în special pe cea aeriană, iar Rusia şi China sunt conștiente de acest lucru, de faptul că pierd teren.

În viitorul apropiat, Forțele Aeriene ale SUA vor atinge un nou nivel de înzestrare şi pregătire militară, ceea ce le va oferi avantaje incontestabile față de piloții ruși și chinezi.

Deja, avioanele de vânătoare F-22 și F-35 sunt superioare din punct de vedere tehnologic față de avioanele rusești Su-35S și avioanele Shenyang J-11 sau Shenyang J-15 ale chinezilor. În ceea ce privește Su-57 (Rusia) și J-20 (China), este prea devreme pentru o comparaţie, deoarece aceste avioane nu sunt produse într-un număr la fel de mare ca F-22 şi F-35, dar nici nu au apucat să demonstreze de ce sunt capabile pe un câmp de luptă.

 

Piloții avioanelor F-35 vor putea controla un mic grup de drone

 

O adevărată revoluție în domeniul aviației militare, în opinia autorilor unui articol din The National Interest, va fi un grup de drone, care va putea fi operat şi manevrat de către piloţii avioanelor F-22 şi F-35. De precizat că, în tot acest timp, dronele care se vor afla sub comanda piloţilor americani, se află într-un proces de testare, fiind o chestiune de timp până când acestea vor fi complet operaţionale.

F-35 va fi echipat cu inteligență artificială (IA) și, pe baza algoritmilor, computerul va prelua controlul unei drone sau chiar a mai multor drone aflate în apropiere. Cuvântul cheie care va sta pe buzele militarilor americani este ’’autonomie’’. Un UAV (Unmanned Aerial Vehicle) nu va trebui să fie monitorizat constant de la sol, ci va fi o unitate de luptă independentă, mai spun autorilor articolului din The National Interest.

După cum precizează expertul în domeniul aviației militare, Gregory Zacharias, o dronă va putea îndeplini, de exemplu, rolul de platformă cu arme. Cu alte cuvinte când un avion F-35 va rămâne fără rachete, acesta va putea folosi, pur şi simplu, rachetele UAV-ului aflat cel mai aproape. În mod similar, problema cu alimentarea cu combustibil ar putea fi rezolvată şi ea.

Softul cu care este echipat un avion F-35 (Autonomic Logistics Information System sau ALIS), oferă deja posibilitatea unei utilizări limitate a inteligenței artificiale. Softul oferă estimări, sistematizează informații și chiar poate lua unele decizii. În acest moment, creierul uman este mult mai eficient decât inteligența artificială, dar treptat computerul va putea să îndeplinească sarcini relativ simple.

Iar dacă luăm în calcul şi faptul că, recent, Pentagonul a decis să înlocuiască softul ALIS, la sfârșitul acestui an, cu unul care va fi mai ușor de utilizat, mai sigur și mai puțin predispus la erori, ajungem la concluzia că Statele Unite vor să-şi menţină cu adevărat superioritatea aeriană, atât faţă de Rusia, cât şi faţă de China.

Softul ODIN, pentru că despre el este vorba, va fi proiectat pentru a reduce substanțial volumul de muncă al piloţilor care operează pe avioane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel