Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO

Sursă foto: DefenseRomania
Sursă foto: DefenseRomania

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut joi, la forumul de securitate de la Berlin, "provocarea logistică" pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis de aliaţi în Ucraina, invadată de Rusia la 24 februarie, şi a declarat că este "extrem de important" să se abordeze această chestiune, transmite Agerpres, care citează EFE.

Stoltenberg a subliniat că armele cu care ţările NATO sprijină Ucraina "au nevoie de muniţie şi de piese de schimb". El a insistat că NATO nu face parte din conflict, dar ajută Ucraina să se apere de o agresiune asupra integrităţii sale teritoriale şi a reiterat că "nu va fi pace dacă agresorul câştigă".

Secretarul general al NATO a vorbit şi despre "fragmentarea" industriei europene de armament, drept una dintre provocările cu care se confruntă membrii europeni ai NATO. Totodată, deşi le-a mulţumit ţărilor europene pentru creşterea bugetului pentru apărare, Stoltenberg a amintit că "80% din totalitatea cheltuielilor (militare ale NATO) provin de la aliaţi din afara UE".

Fără să numească, Stoltenberg a făcut referire la SUA și Canada. 

Şeful NATO s-a referit totodată la provocările cu care se confruntă ţările membre ale NATO în chestiuni referitoare la dependenţa externă de naţiuni cu regimuri autoritare, precum Rusia şi China.

Stoltenberg a menţionat dependenţa de gazul rusesc şi a avertizat că există o altă dependenţă, de "materiile prime critice" care provin din China. În acest context, el le-a cerut aliaţilor să nu ţină cont doar de consideraţii de tip economic atunci când evaluează acorduri comerciale cu China. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel