Stoltenberg: Armata rusă încă are capacităţi uriaşe şi foarte multe trupe. Strategia sa este să lase Ucraina pe întuneric şi în frig

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Jens Stoltenberg aflat, pe 29-30 noiembrie 2022, la București
Jens Stoltenberg aflat, pe 29-30 noiembrie 2022, la București

NATO nu este parte din conflict, dar ne asumăm că vom susţine Ucraina cât timp va fi necesar, a declarat marţi, la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în debutul reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

El a mulţumit României pentru găzduirea reuniunii NATO, menţionând că este vorba despre o întâlnire importantă, în contextul războiului din Ucraina.

,,Este o onoare pentru noi toţi să fim aici, împreună cu dumneavoastră. Astăzi vom discuta despre războiul de agresiune al Rusiei şi modul în care susţinem Ucraina. Ultimele pierderi ale Rusiei, inclusiv retragerea din Herson, arată curajul incredibil al forţelor ucrainene. De asemenea, arată susţinerea pe care noi o acordăm şi modul în care aceasta ajută pe câmpul de luptă. Susţinerea noastră pentru Ucraina trebuie să continue. Armata rusă încă are capacităţi uriaşe şi foarte multe trupe. Strategia lor este să lase Ucraina pe întuneric şi în frig în iarna aceasta. Noi trebuie să ne păstrăm cursul şi să susţinem Ucraina în lupta de a rămâne o ţară suverană. NATO nu este parte din conflict, dar ne asumăm că vom susţine Ucraina cât timp va fi necesar. Vom continua să facem tot ce ţine noi pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

 

Participanţii la ministeriala NATO promit că Alianţa va sprijini Ucraina în perioada următoare

 

Ţările membre ale NATO vor continua să sprijine Ucraina pe parcursul acestor luni dificile, a declarat marţi ministrul de externe britanic James Cleverly, la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică, organizată la Palatul Parlamentului.

,,Îl vedem pe Vladimir Putin încercând să folosească livrările de energie ca pe o armă chiar de la începutul acestui conflict'', a spus şeful diplomaţiei britanice, potrivit căruia ruşii ţintesc deliberat infrastructura civilă din Ucraina.

La rândul său, ministrul de externe italian Antonio Tajani a subliniat că ''nu există pace fără justiţie pentru poporul ucrainean''.

,,Trebuie să lucrăm pentru pace, dar atât timp cât Ucraina este invadată va fi dificil de stat la masa negocierilor. Acum înfrângerea Ucrainei înseamnă capitulare şi aceasta nu înseamnă pace'', a afirmat el.

Oficialul italian s-a angajat că ţara sa va face posibilul pentru a contribui la refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, reţea avariată grav de loviturile cu rachete ale forţelor ruse în ultimele săptămâni.

Şeful diplomaţiei cehe Jan Lipavsky, a cărui ţară asigură până la finalul acestui an preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, s-a arătat optimist cu privire la convenirea unui pachet de ajutor non-letal pentru Ucraina.

O parte a acestui ajutor (combustibili, echipamente medicale, echipament pentru iarnă) a fost deja livrată prin intermediul pachetului de asistenţă al NATO la care ţările aliate pot contribui.

Lipavsky a adăugat că participanţii la reuniunea ministerială a NATO de la Bucureşti vor aborda şi subiectul refacerii stocurilor de arme din unele state membre în urma livrărilor către Ucraina.

Legat de acest aspect, omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a dat asigurări că ''NATO nu rămâne fără tancuri''.

,,Aşadar, dacă extindem lista cu ceea ce este trimis în Ucraina, atunci NATO are şansa de a-şi menţine livrările'', a spus Landsbergis la sosirea la Palatul Parlamentului.

Alături de miniştrii de externe din cele 30 de ţări membre ale NATO, secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg şi celelalte înalte oficialităţi politice şi militare ale Alianţei, la reuniunea de marţi şi miercuri din capitala României vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să devină membre depline ale NATO.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii de externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel