Stoltenberg: Eșecul clasei politice afgane a dus la tragedia de azi. NATO a luat o decizie dificilă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul general Jens Stoltenberg comentat, într-o conferință de presă, situația din Afganistan unde talibanii au revenit la putere într-o ofensivă rapidă reușind în decurs de câteva zile să cucerească Kabulul.

Jens Soltenberg spune că încheierea misiunii nu a fost ușoară, iar viteza colapsului politic nu a fost anticipată. Secretarul general al NATO a subliniat decizia grea pe care Alianța a fost nevoită să o ia. Fie se retrag iar talibanii preiau controlul, fie luptă „la infinit” cu aceștia.

„Încheierea misiunii nu a fost ușoară. Am fost puși în fața unei dileme. Fie să plecăm și să riscăm să vedem cum talibanii preiau controlul sau să rămânem și să ducem la infinit lupte cu talibanii”, a precizat Stoltenberg, care a amintit că efectivele au fost scăzute treptat de la peste 100 de mii de soldați la 10 mii iar azi la zero.

Șeful NATO e de părere că tragedia de azi din Afganistan reprezintă și un eșec al clasei politice afgane, în timp ce trupele afgane nu au reușit să securizeze țara.

„S-a ajuns la un colaps politic în Afganistan cu o viteză pe care nu am anticipat-o. Există trupe afgane care nu au reușit să securizeze țara. La nivel politic s-au comis greșeli. Acest eșec al clasei politice afgane a dus la tragedia de azi. 

Trebuie să avem în vedere angajamentele NATO din Afganistan. În ciuda eforturilor din ultimele două decenii colapsul a fost rapid. Trebuie să vedem și ceea ce am câștigat. Trupele aliate au mers după atacul din 11 septembrie în Afganistan pentru a se asigura că țara nu devine un loc prielnic pentru terorism. Cei care preiau puterea acum trebuie să se asigure că organizațiile teroriste nu vor pune stăpânire pe țară”, a precizat Jens Soltenberg, într-o conferință de presă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel