Stoltenberg: Apelul lui Trump către NATO a funcționat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Apelul preşedintelui american Donald Trump către celelalte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice de a-şi majora cheltuielile de apărare a funcţionat, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

'De acum până la sfârşitul anului viitor, aliaţii din NATO vor fi adăugat' circa '100 miliarde de dolari suplimentari pentru apărare', a afirmat Stoltenberg la canalul de ştiri Fox News.

'Vedem că mesajul clar al preşedintelui Trump are un impact', a adăugat el, notând că această creştere a cheltuielilor este o 'veste bună'.

Donald Trump le cere în mod repetat partenerilor din NATO să-şi majoreze cheltuielile de apărare.

'Vom fi cu NATO 100%, dar, aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), trebuie să vă schimbaţi atitudinea şi trebuie să plătiţi', a afirmat Trump recent, la 17 februarie, la Pentagon.

 

Trump a salutat poziția lui Stoltenberg

 

Duminică, el a salutat declaraţia lui Stoltenberg la Fox News. 'Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, tocmai a afirmat că, datorită mie, NATO a fost în măsură să strângă mult mai mulţi bani decât oricând în trecut, după ani de declin', a scris preşedintele american pe Twitter. 'Asta se cheamă împărţirea poverii. Şi că suntem mai uniţi', a adăugat el.

Ataşamentul lui Trump faţă de NATO a suscitat însă recent unele semne de întrebare, cotidianul New York Times relatând că, anul trecut, preşedintele le-a declarat de mai multe ori unor responsabili americani de rang înalt că nu vede rostul NATO şi că Statele Unite ar trebui să se retragă din Alianţă.

Aceşti actuali şi foşti responsabili ai administraţiei, rămaşi anonimi, şi-au exprimat temerea că preşedintele putea reitera această ameninţare la summitul NATO din iulie 2018, atunci când Trump i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile Alianţei.

Anturajul lui Trump a reuşit în cele din urmă să salveze situaţia, dar la Bruxelles au circulat zvonuri despre ameninţările preşedintelui american de retragere din Alianţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel