Știm ce armament ajunge în România, pentru Ucraina. Nave de asalt amfibiu din clasa Jurmo iar România va asigura instruirea ucrainenilor

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Nafă de asalt amfibie din clasa finlandeză Jurmo. Photo source: Surse deschise via Defence Express
Nafă de asalt amfibie din clasa finlandeză Jurmo. Photo source: Surse deschise via Defence Express

Surse militare ale publicației noastre DefenseRomania ne-au precizat că Finlanda va transfera în România tehnică de luptă navală, iar echipajele ucrainene vor fi instruite pe teritoriul românesc. România va asigura logistica procesului de instruire.

Mai cu seamă ar fi vorba de nave de asalt amfibiu și nave de patrulare. Cert e că pe teritoriul România va fi transferată nu doar tehnică de luptă terestră, dar și navală. 

Se pare că Finlanda a depus oficial o cerere privind implicarea României în instruirea celor 50 de militari ucraineni. Cererea a fost făcută în octombrie 2023 iar aprobările le-au primit pe 14 februarie 2024, potrivit unei scrisori de informare pe care președintele Klaus Iohannis a trimis-o ieri, 19 martie 2024, către Parlamentul României.

Faptul că președintele a anunțat Parlamentul că s-a dat curs solicitării Finlandei înseamnă că echipamentele donate Ucrianei și programul de instrucție au început deja.

În luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire ți să opereze echipamentele donate”, a anunțat președintele României.

Oficial Președinția nu a divulgat ce armament au trimis finlandezii. E însă vorba atât de tehnică terestră cât și tehnică navală pe care Finlanda o va dona Ucrainei.

 

Nave de asalt amfibiu Jurmo, pentru Ucraina. Finlanda trimite navele în România unde va fi antrenat și echipajul ucrainean

 

2. Nafă de as... (screenshot-2024-03-20-094204_16942200.png)

Nafă de asalt amfibie din clasa finlandeză Jurmo. Photo source: Marina Finlandei

Potrivit surselor militare ale DefenseRomania în ceea ce privește tehnica navală donată de finlnandezi Ucrainei vorbim de nave de asalt amfibiu și nave de patruale. Informația noastră e confirmată și de presa din Ucraina. Portalul Defence Express vorbește despre această donație, fără însă să conecteze livrarea de anunțul României privind instruirea ucrainenilor pe teritoriul nostru.

Nu e prima oară când Ucraina primește nave de asalt amfibiu de la state din nordul Europei. Suedia și Olanda au mai trimis către Kiev tehnică navală similară - CB90, dar și șalupe G class.

Publicația ucraineană citată scrie că Finlanda ar putea trimite via România, fie nave de asalt amfibiu din clasa Uisko ori succesoarele acestora, clasa Jurmo.

Navele din clasa Jurmo au fost dezvoltate la finalul anilor 1990. Sunt bărci de asalt amfibii cu o lungime de 14.1 metri, o lățime de 3.65 metri, cu un deplasament de 14 tone. Navele pot fi înarmate cu o mitralieră de 12.7 mmm și un lansator de 40 mm.

România va asigura pe teritoriul ei instruirea echipajelor ucrainene pe navele de asalt donate de Finlanda. Implicarea României constă în sprijin logistic, anume transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire precum și alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii.

CITEȘTE ȘI: Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel