Știrea zilei e că România a instruit deja militari ai Armatei Ucrainei pe teritoriul național. O observație cheie din scrisoarea oficială

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

Administrația prezidențială a transmis Parlamentului o informare privind faptul că președintele Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritroiului României a unor echipamente militare destinate Ucrainei și începerea instruirii la noi în țară pentru 50 de militari ucraineni.

Concomitent cu acest lucru, în viitorul apropiat, piloții ucraineni încep antrenamentul în România la Baza 86 Aeriană de la Borcea pe avioane F-16 Fighting Falcon. Ei se vor antrena la Borcea unde a fost ridicat în timp record primul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa, cu implicarea directă a gigantului american Lockheed Martin și a aliaților precum Olanda care a dislocat avioane F-16 aici.

Dar revenind la scrisoare transmisă către Parlament, cererea finlandezilor privind implicarea României în instruirea celor 50 de militari ucraineni a fost făcută în octombrie 2023 iar aprobările le-au primit pe 14 februarie 2024.

Așadar scrisoare analizată de DefenseRomania datează din 14 februarie 2024, dar a ajuns la Parlament doar azi. Se deduce cât se poate de clar că pe teritoriul nostru au fost deja pregătiți soldați ucraineni pe echipamentele donate de Finlanda.

E cert că Informația a fost oficializată abia acum din motive lesne de înțeles ce țin de securitate națională în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia la granițele României.

 

România a pregătit deja soldați ucraineni cu implicarea directă a Finlandei

 

2. Antrenamen... (1_56130500.jpg)

Antrenament al militarilor ucraineni / Foto: The Armed Forces of Ukraine

„În luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire ți să opereze echipamentele donate. De asemenea, partea finlandeză a solicitat și asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii)”, se arată în scrisoarea oficială transmisă de președintele Iohannis.

„Totodată, participarea României la activitățile de instruire a efectivelor Forțelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă.  (...) Am aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militar ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoașterea, utilizarea și întreținerea echipamentelor donate. 

Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina)”, mai precizează documentul oficial

Cu alte cuvinte România deja a facilitat sprijinul logistic pentru mobilitatea ajutorului finlandez către Ucraina iar militari ucraineni au fost instruiți pentru operaționalizarea echipamentelor militare donate de către finlandezi. 

Nu se precizează în documentul oficial pe ce tehnică au fost instruiți ucrainenii, numărul lor și nici alte detalii ale programului în care Finlanda a fost implicată masiv.

CITEȘTE ȘI: Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel