Steve Sparkes, veteran orb din Marina Regală Britanică, a străbătut vâslind Pacificul

Sebastian Florea / 29 aug 2018 / 22:14

Steve Sparkes Un fost militar din Marina Regală Britanică a devenit prima persoană nevăzătoare care a reuşit să străbată vâslind Oceanul Pacific.

Steve Sparkes, în vârstă de 57 de ani, a încheiat o călătorie de 2.400 de mile (3.860 kilometri) într-o barcă cu vâsle, relatează miercuri Press Association. El a plecat din Monterey, California, şi a ajuns în Honolulu, Hawaii, în doar 82 de zile.

Veteranul care a participat la Războiul din insulele Falkland, a fost lăsat la vatră din motive medicale în urma unui accident suferit în timpul unor scufundări care i-a afectat definitiv vederea. El s-a aventurat în această încercare în Oceanul Pacific pentru a-i inspira pe alţi veterani răniţi. El s-a declarat ''euforic'', dar ''epuizat'' după ce a reuşit să încheie marţi competiţia Great Pacific Race, după mai multe săptămâni în care a înfruntat condiţii meteorologice extreme cărora le-a făcut faţă la adăpostul unei cabine modeste, ce i-a oferit un minimum de protecţie.

Sparkes a fost însoţit în această aventură de experimentatul Mick Dawson, în vârstă de 54 de ani, fost militar de marină şi deţinător al unui record, stabilit în 2009, pentru o călătorie de 7.000 de mile realizată într-o barcă cu vâsle în Pacificul de Nord, din Japonia până în San Francisco. ''Nu sar de bucurie pentru că sunt epuizat. În interior, însă, sunt euforic. A fost uimitor'', a declarat la sosire Sparkes, care este originar din Devon.

''Pentru mine a fost fenomenal şi nu aş fi reuşit fără Mick. A fost foarte dificil. La un moment dat nu am avut parte de soare timp de 30 de zile din cauza vremii. Am fost loviţi de o furtună serioasă, inclusiv de uraganul Lane, iar barca noastră aproape s-a răsturnat. De asemenea, am pierdut două seturi de vâsle, aşa că am terminat cu vâsle scurte, ceea ce ne-a costat timp'', a explicat veteranul.

''Cred că acest lucru demonstrează că dacă îţi pui ceva în minte, poţi realiza orice'', a adăugat Sparkes. Cei doi au alcătuit echipa Cockleshell Pacific Endeavour şi au încheiat cursa pe locul al treilea.

După ce a fost lăsat la vatră în urma accidentului suferit, Sparkes a fost contactat, zece ani mai târziu, de organizaţia caritabilă Blind Veterans UK, în timp ce se afla în Malta. Organizaţia l-a ajutat să ajungă înapoi în Marea Britanie şi i-a oferit ajutor pentru a învăţa să se descurce în postura de persoană nevăzătoare.

În încercarea de a deveni prima persoană nevăzătoare care străbate vâslind Oceanul Pacific, veteranul a reuşit să strângă 11.500 de lire pentru această organizaţie, dar şi pentru Royal Marines Charity, notează Press Association.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy