Statul Islamic, aproape de înfrângerea decisivă în Siria. Soarta lui Abu Bakr Al-Baghdadi rămâne un mister

Tudor Curtifan |
Data publicării:
ISIS
ISIS

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic (ISIS) nu mai ocupă în Siria decât un teritoriu de patru kilometri pătraţi, în apropiere de frontiera cu Irakul, a anunţat luni un înalt comandant al alianţei arabo-kurde care luptă împotriva jihadiştilor.

Combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor democratice siriene (FDS) au lansat în septembrie, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de Washington, o ofensivă împotriva ultimei redute jihadiste din estul Siriei, reuşind de-a lungul timpului să cucerească cea mai mare parte din teritoriul rămas sub controlul ISIS.

"Geografic vorbind, se mai află sub controlul ISIS doar patru kilometri (pătraţi), din satul Baghouz spre frontiera irakiană", a explicat pentru France Presse Heval Roni, comandantul operaţiunilor FDS din sector.

Este vorba practic de câteva cătune şi pământuri agricole, plus un colţ al satului menţionat.

Responsabilul citat a menţionat că în zonă "sunt în continuare prezenţi înalţi lideri ai ISIS", în majoritate irakieni, dar nu se ştie exact despre cine este vorba.

"Nu am auzit nimic despre Abu Bakr Al-Baghdadi", a mai indicat Roni.

Soarta liderului ISIS, a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori până acum, rămâne un mister. În august 2018 a fost difuzat un mesaj audio care îi era atribuit.

Deşi încolţiţi, jihadiştii nu şi-au pierdut capacitatea de distrugere şi lansează cu regularitate atacuri sinucigaşe asupra FDS.

Comandantul FDS, Mazloum Kobani, a estimat recent într-un interviu acordat AFP că oamenii lui mai au nevoie de cel puţin o lună pentru a "elimina ce a mai rămas din ISIS".

Conflictul din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea de către puterea de la Damasc a unor manifestaţii pro-democraţie şi care a crescut în complexitate de-a lungul timpului, antrenând puteri străine şi grupări jihadiste, s-a soldat până acum cu peste 360.000 de morţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel