Staţionarea trupelor germane pe teritoriul Lituaniei | Viceministrul lituanian al Apărării: Germania, cel mai important aliat şi susţinător al stabilităţii şi al securităţii europene

Germania şi Lituania au semnat marţi, la Vilnius, un acord de cooperare militară care formează baza juridică pentru ca soldaţii din fiecare dintre aceste două ţări aliate în cadrul NATO să poată staţiona pe teritoriul celeilalte, a anunţat Ministerul Apărării lituanian, potrivit dpa.

Acordul, care a fost semnat de viceministrul apărării lituanian Vytautas Umbrasas şi de ambasadorul Germaniei la Vilnius, Matthias Sonn, se adaugă statutului existent al forţelor NATO, potrivit Agerpres.

,,Germania este cel mai important aliat şi susţinător al stabilităţii şi al securităţii europene. Această relație de cooperare în domeniul apărării lituano-germană a funcționat în ultimii 30 de ani'', a declarat Umbrasas.

Iniţiativa pentru semnarea acestui acord a venit din partea Germaniei. Lituania a mai încheiat până acum un acord similar cu SUA.

Ca parte a protecţiei sporite pentru flancul estic al NATO, Bundeswehr-ul (armata germană) conduce un batalion al Alianţei Nord-Atlantice în Lituania.Germania este văzută şi ca un partener esenţial în modernizarea armatei lituaniene, care foloseşte echipament şi sisteme de armament germane

 

Acordul prevede condiții de staţionare temporară din fiecare dintre aceste două ţări aliate în cadrul NATO să poată staţiona pe teritoriul celeilalte

În plus, documentul va servi drept bază pentru a stabili reguli suplimentare sau noi cu privire la unele aspecte ale cooperării militare: de exemplu, la stabilirea limitelor numărului de trupe dislocate și a perioadei de staţionare în țara gazdă, precizează ministerul lituanian al apărării, într-un comunicat de presă.
 
Germania contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților de apărare ale Lituaniei. Germania este un vechi partener al Lituaniei şi a contribuit foarte mult la procesul de modernizare a forțelor armate ale acesteia. 

Lituania a achiziţionat din Germania vehicule de luptă pentru infanterie Vilkas, obuziere autopropulsate PZ2000, transportoare blindate blindat M577 şi multe alte elemente de tehnica militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy