Statele Unite vor sancţiona "abuzurile" Teheranului împotriva manifestanţilor

Eduard Pascu |
Data publicării:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, i-a invitat joi pe manifestanţii iranieni să transmită Statelor Unite orice dovadă de "represiune" din partea regimului de la Teheran, dând asigurări că Washingtonul "va sancţiona aceste abuzuri", relatează AFP, transmite Agerpres.

În urmă cu aproape o săptămână, în Iran au izbucnit manifestaţii, la câteva ore după anunţul - în plină criză economică - unei puternice creşteri a preţului la benzină. Până în prezent, autorităţile au confirmat moartea a cinci persoane, dar ONU şi-a exprimat temerea că represiunea a făcut "zeci" de morţi.

Internetul, tăiat de mai multe zile în ţară, rămâne inaccesibil pe sacră largă, deşi a revenit un calm aparent.

"Le-am cerut manifestanţilor iranieni să ne trimită înregistrările video, fotografiile şi informaţiile legate de represiunea regimului contra manifestanţilor. Statele Unite vor prezenta şi sancţiona aceste abuzuri", a anunţat secretarul de stat american pe Twitter, într-un mesaj iniţial în persană, apoi în engleză.

Administraţia Trump a impus deja sancţiuni extrem de severe Republicii Islamice după ce a retras Statele Unite din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Mai devreme în cursul zilei de joi, preşedintele american a acuzat regimul iranian că a blocat internetul în ţară pentru a ascunde "moartea şi tragedia".

"Iranul a devenit atât de instabil încât regimul a tăiat tot sistemul internet pentru ca măreţul popor iranian să nu poată vorbi despre enormele violenţe care au loc în ţară", a scris pe Twitter Donald Trump. "Ei vor transparenţă zero, gândindu-se că lumea nu va afla despre moartea şi tragedia pe care le provoacă regimul iranian!", a adăugat el.

Vezi și: Statele Unite anunţă încetarea derogării acordate uzinei nucleare de la Fordo din Iran

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel