Statele Unite anunţă încetarea derogării acordate uzinei nucleare de la Fordo din Iran

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat luni că SUA vor pune capăt, pe 15 decembrie, derogării acordate Iranului care permite uzinei nucleare de la Fordo să funcţioneze în pofida sancţiunilor impuse, informează AFP, transmite Agerpres.

Iranul a reluat la începutul lunii noiembrie activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina subterană din Fordo în cadrul unei dezangajări progresive din acordul nuclear, ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA din această înţelegere internaţională în 2018.

"Nivelul bun de îmbogăţire a uraniului de către statul numărul unu la nivel mondial care susţine terorismul este zero", a declarat Mike Pompeo pentru presă.

În opinia secretarului de stat american, "nu există niciun motiv legitim care să autorizeze Iranul să reia îmbogăţirea la acest sit care anterior era clandestin". "Iranul ar trebui să pună capăt imediat activităţilor sale din acest sit", a insistat Pompeo.

"În consecinţă, SUA vor înceta derogarea ce priveşte instalaţia nucleară de la Fordo începând cu 15 decembrie 2019", a declarat secretarul de stat american. Totodată, Mike Pompeo a avertizat autorităţile iraniene în legătură cu modalităţile de reacţie la protestele interne declanşate de creşterea preţului carburanţilor.

După ce a părăsit acordul în mai 2018, administraţia Trump a restabilit toate sancţiunile economice impuse Iranului, pe care le-a înăsprit constant în cadrul unei campanii de "presiune maximă". În acelaşi timp, a continuat să reînnoiască derogările pentru trei proiecte ale programului nuclear iranian, în special cel de la Fordo.

Vezi și: Mike Pompeo: SUA vor continua să conducă lupta împotriva Statului Islamic

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel