Statele Unite trimit un nou distrugător în Marea Neagră. USS Laboon urmează să tranziteze strâmtorile turcești

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Twitter, Flota a 6-a a SUA a informat, pe 11.06.2021, că partea americană își va intensifica prezența în Marea Neagră. Un alt distrugător american a fost trimis în regiune, urmând să traziteze Strâmtorile Dardanele și Bosfor.

De această dată, distrugătorul USS Laboon (DDG58) al US Navy urmează să asigure navigația și securitatea în Marea Neagră. Reprezentații Flotei a 6-a nu au dezvăluit locația sau intenția de participare la exerciții sau alte evenimente specifice, subliniind doar că “navele americane desfășoară în mod regulat operațiuni în Marea Neagră, împreună cu aliați și parteneri”.

Distrugătorul USS Laboon este a opta dintr-o serie de 21 de nave din clasa Arleigh Burke. Construcția acesteia a început în martie 1992, lansarea la apă a avut loc în februarie 1993, iar livrarea către Forțele Navale ale SUA în martie 1995.

Deplasamentul navei este de 8.775 de tone, lungimea de 154 de metri, lățimea de 20 de metri, iar pescajul de 9,4 metri. Viteza de deplasare a acesteia atinge peste 30 de noduri. Autonomia navei este de 4.400 de mile marine, la o viteză de 20 de noduri. Echipajul este format din 281 de persoane, din care 33 de ofițeri.

Armamentele principale ale distrugătorului includ rachete de croazieră Tomahawk, rachete antiaeriene RIM-66 SM-2 Standard-2, rachete antisubmarin RUM-139 ASROC și rachete antinavă Harpoon. Acesta dispune de două lansatoare universale de rachete cu 29 și 61 de celule. Nava poate primi la bord un elicopter.

Nu este pentru prima dată când distrugătorul USS Laboon se află în Marea Neagră. În anul 2015, acesta a desfășurat exerciții comune cu nave românești și a vizitat Georgia, ocolind, din anumite motive, Ucraina. De data aceasta, cel mai probabil va vizita Odesa, deoarece Ucraina și Georgia sunt principalii parteneri ai SUA în Marea Neagră, ajutând la limitarea agresivității rusești.

Comentariul autorului: Distrugătorul USS Laboon face parte din gruparea portavionului USS Dwight D. Eisenhower, aflat în prezent în Marea Arabiei. Înainte de deplasarea către Marea Neagră, USS Laboon a efectuat o escală în portul Souda Bay din Grecia.

Probabil, în zilele următoare, în Marea Neagră vor intra și alte nave de luptă ale NATO. În prezent, în portul Istanbul din Turcia se află atât distrugătorul britanic HMS Defender, cât și fregata olandeză HNLMS Evertsen.

Este posibil ca navele să participe în Marea Neagră la exercițiul ucraineano-american Sea Breeze-2021, programat pentru perioada 28 iunie - 10 iulie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel