Statele Unite impun sancțiuni agenților ruși de dezinformare și influență malițioasă: Acestea aveau ca scop subminarea încrederii în instituțiile democratice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a impus sancțiuni împotriva a două persoane și a două organizații, aflate în strânsă legătură cu autorităţile ruse, pentru că au coordonat campanii de dezinformare și au exercitat o influență malițioasă, inclusiv pentru că au încercat să se dea drept publicaţii mass-media legitime.

 

Sancțiunile i-au vizat pe Ilia Gambashidze, fondatorul Agenției pentru Design Social (ASP), cu sediul la Moscova, și pe Nikolai Tupikin, director general și actualul proprietar al grupului rus Struktura Group of Companies. Aceștia sunt acuzați că au dus o campanie de lungă durată de exercitare a influenței rău intenționate în afara Rusiei, pe care au desfășurat-o la solicitarea administrației prezidențiale ruse.

În special, potrivit comunicatului de presă, ASP și Struktura au fost responsabile pentru furnizarea către guvernul rus a unei serii de servicii, inclusiv crearea de site-uri web care imitau organizații guvernamentale și mass-media legitime din Europa.

,,Ne-am angajat să demascăm campaniile de înșelăciune pe scară largă ale Rusiei, coordonate de guvern, care au ca scop inducerea în eroare a alegătorilor și subminarea încrederii în instituțiile democratice din Statele Unite și din întreaga lume", a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei SUA pentru terorism și criminalitate financiara

El a adăugat: "Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, rămân fermi în apărarea principiilor noastre democratice și a credibilității alegerilor noastre."

Potrivit autorităților americane, în 2022, Tupikin și Gambashidze, prin intermediul companiilor lor și la ordinul guvernului rus, au creat o rețea extinsă de peste 60 de site-uri web care se prezentau drept organizații de știri legitime și au folosit conturi false de social media pentru a disemina conținutul acestor site-uri false.

Site-urile web false imitau destul de bine ''aspectul unor publicaţii online reale'' și foloseau imagini și link-uri încorporate către site-uri web legitime, precum și pagini de acceptare a cookie-urilor de pe site-urile web simulate.

Departamentul Trezoreriei notează în comunicatul de presă că Rusia utilizează o serie de instrumente pentru a submina interesele Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor săi, inclusiv în America Latină, Orientul Mijlociu și Europa. Aceste instrumente includ campanii de dezinformare și activități cibernetice ilegale, în care Rusia se folosește în mod regulat de serviciile sale de informații și de alte entităţi proxi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel