Statele Unite au trimis distrugătorul Wayne E. Meyer să navigheaze prin Marea Chinei de Sud

S.I. Catalin / 28 aug 2019 / 17:05

Distrugătorul american Wayne E. Meyer a trecut miercuri pe lângă insule revendicate de China, în Marea Chinei de Sud, au anunţat forţele armate ale SUA printr-o purtătoare de cuvânt citată de Reuters.

Căpitan-comandorul Reann Mommsen, reprezentantă a Flotei a Şaptea a Marinei Militare a Statelor Unite, a precizat că nava a urmat o rută la mai puţin de 12 mile marine de recifele Fiery Cross şi Mischief.

Reuters menţionează că respectiva cale de navigaţie, foarte aglomerată, este unul din punctele fierbinţi în relaţiile chino-americane, marcate şi de un conflict comercial. Marţi, agenţia a transmis că Beijingul a respins cererea unei nave militare americane de a vizita portul chinez Qingdao. Vineri, SUA şi China şi-au aplicat reciproc noi taxe de import.

Mommsen a precizat că operaţiunea de miercuri a avut scopul "de a contesta revendicările maritime excesive şi de a menţine accesul la căile de navigaţie, conform legislaţiei internaţionale".

Forţele armate americane susţin de mai mult timp că operaţiunile lor se desfăşoară în întreaga lume, inclusiv în zone revendicate de aliaţi, independent de considerentele politice, reaminteşte Reuters.

China şi SUA s-au confruntat deja pe tema militarizării de către Beijing a Mării Chinei de Sud prin construcţia de instalaţii pe insule artificiale şi recife. Traficul maritim anual prin zona respectivă - revendicată şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam - este în valoare de aproximativ 5000 de miliarde de dolari.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy