Speranțe mari pentru Ucraina după ce în România au aterizat primele F-16. Centrul de la Borcea face parte de fapt dintr-un proiect mult mai mare

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force via Unian
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force via Unian

Ieri au ajuns în România primele 5 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon olandeze care vor pune bazele Centrului European de Pregătire pentru F-16 de care vor beneficia nu doar piloții români, cât și cei ucraineni.

”Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre MApN, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16”, se arată într-un comunicat emis ieri de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania.

Olanda va livra în total între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi utilizate în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în curând.

Subiectul primelor avioane F-16 olandeze la Borcea a fost amplu dezbătut în presa din Ucraina, din perspectiva începerii pregătirii piloților ucraineni pentru F-16.

În ciuda unui front blocat și a faptului că specialiștii nu se așteaptă ca F-16 să fie un „game changer”, ucrainenii privesc venirea primelor avioane olandeze în România cu multă speranță.

Despre constituirea acestui centru pe teritoriul României au discutat la București luna trecută și președinții Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, în timpul vizitei oficiale efectuate de Zelenski în țara noastră.

 

Centrul de pregătire pentru piloții de F-16 de la Borcea face parte dintr-un proiect mai mare

 

2. Un F-16AM ... (f-16-olanda_46762100.jpg)

Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos

Agenția ucraineană Unian precizează că centrul din România e doar un prim pas către mai multe astfel de centre de pregătire.

Unian îl citează pe Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, care în cadrul unui interviu a discutat despre venirea primelor F-16 olandeze în România, anunțând că ulterior astfel de centre vor fi create și pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit acestuia, centrele de antrenament vor dispune de simulatoare de zbor, dar și avioane F-16 cu dublă comandă.

Oficialul ucrainean a subliniat că centrul din România e un efort al întregii Alianțe, partenerii oferind suport logistic și tehnologic.

Publicația de specialitate Militarnyi analizează și ea sosirea primelor F-16 olandeze în România. E vorba de versiunea F-16AM, avioane trecute prin programul MLU.

De precizat că versiunea e similară cu prima escadrilă achiziționată de România din Portugalia, formată din 17 avioane F-16 și cu următoarele două care vor ajunge din Norvegia.

Potrivit ucrainenilor, cele 5 avioane ajunse în România nu sunt chiar atât de vechi. Ei au identificat:

* F-16AM J-010 a fost construit în 1991

* F-16AM J-019 a fost construit în 1991

* F-16AM J-366 a fost construit în 1988

* F-16BM J-064 a fost construit în 1988

* F-16BM J-210 a fost construit în 1986

Tot cei de la Militarnyi precizează că nu exclud ca aceste avioane olandeze care au aterizat în România, și care vor lua contribui la pregătirea piloților, să fie ulterior transferate Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia ajung anul acesta. Cunoaștem numărul de avioane din primul lot

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel