Spărgătorul de gheaţă Perseus va fi modernizat la Damen Mangalia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Spărgătorul de gheaţă Perseus va fi modernizat la Damen Mangalia. Contractul are o valoare de 50,4 milioane lei fără TVA (circa 10,6 milioane de euro) şi va dura 24 de luni.

Unul dintre cele două spărgătoare de gheaţă care menţin navigaţia pe Dunărea maritimă, Perseus, va fi retehnologizat. Contractul a fost semnat astăzi, între reprezentantul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, de la Galaţi, care administrează spărgătorul, şi cel al Șantierului Naval DAMEN Mangalia, care a câştigat licitaţia de reparare şi modernizare a navei ,potrivit Radio România Actualități.

Construită în urmă cu 30 de ani, nava Perseus va fi remotorizată cu un buget de 50 de milioane 400.000 de lei, urmând să îndeplinească atât rolul de spărgător de gheaţă, cât şi cel de navă de intervenţii la stingerea incendiilor şi de asistenţă umanitară în situaţii deosebite.

,,Am pornit cu această idee în anul 2012, cu pregătirea documentaţiei tehnice de remotorizare, s-a obţinut aprobarea în anul 2015 şi în anul 2017 a fost aprobată Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Am organizat o procedură de achiziţie publică, dar la acea procedură nu am avut niciun ofertant. Atunci ne-am întrebat de ce nu a venit niciun şantier naval şi am constatat că sumele alocate erau insuficiente", a declarat Dorian Dumitru, directorul AFDJ Galaţi.

Din acest motiv, AFDJ Galaţi a solicitat majorarea sumei alocate pentru retehnologizarea navei Perseus, iar anul trecut, Ministerul Transporturilor a alocat o sumă cu 33% mai mare decât cea iniţială, valoare pentru care Șantierul Naval DAMEN Mangalia s-a arătat interesat să lucreze. Nava va rămâne în şantier timp de doi ani, după care aceasta va primi o durată de viaţă de circa 20 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel