Spania se alătură prin Navantia statelor UE care vor construi corveta europeană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Constructorul naval spaniol Navantia și-a anunțat participarea la viitoarea dezvoltare a corvetei europene de patrulare, un proiect care face parte din eforturile de apărare ale Uniunii Europene.

Directorii companiei au semnat un memorandum de înțelegere în acest sens cu consorțiul Naviris, au anunțat cele două entități pe 11 februarie. Naviris este o companie mixtă (joint venture company) cu participație egală, formată de Naval Group (Franța) și Fincantieri ( Italia).

Corveta europeană de patrulare va desfășura activități specifice pazei de coastă, caracteristicile tehnico-tactice permițându-i să fie folosită la controlul frontierei,  acțiuni antipiraterie și împotriva contrabandiștilor, precum și în misiuni de luptă. La 100 de metri și 3000 de tone, va înlocui până în 2027 „mai multe clase de nave, de la cele de patrulare până la fregate ușoare” în țările participante, au precizat companiile.

Proiectul se derulează prin așa-numitul cadru de Cooperare Structurată Permanentă al UE (PESCO), al cărui obiectiv este de a crea capabilități comune pe întregul continent. Companiile care participă la proiecte PESCO primesc subvenții din partea Fondului European de Apărare care, va dispune în perioada 2021 – 2027 de o alocare estimată la 13 miliarde de euro.

Italia este liderul proiectului corvetei de patrulare. Guvernele Franței, Spaniei și Greciei s-au înscris deja, iar Portugalia ia în calcul o posibilă implicare. Statele participante își propun să producă prima corvetă până în 2027.

Toate firmele participante sunt așteptate să își prezinte cerințele de proiectare în acest an, conform anunțului Naviris. Ideea este de a găsi un set de soluții comune și modularitate, astfel încât să poată fi făcute adaptările la cerințele naționale, a anunțat compania.

Forțele Navale franceze vor cumpăra 9 – 11 corvete. Marina italiană intenționează să achiziționeze opt corvete care, să înlocuiască navele proiect “Cassiopea” și “Comandante” aflate în serviciu de 30, respectiv 20 de ani.

Spania ar avea de înlocuit o parte din navele de suprafață, printre care două corvete ușoare din clasa Descubierta aflate în serviciu din 1980 și alte patru din clasa Serviola, acestea fiind active din anii 1991 și 1992.

Navantia a construit în perioada 2007 – 2019, șase nave de patrulare din clasa Meteoro cu un deplasament de 2860 tone, având la bază un proiect de navă modulară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel