Spania a trimits șase Eurofighter Typhoon în Bulgaria pentru misiuni de patrulare peste trei orașe mari - Sofia, Plovdiv și Burgas

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Aeronavele de luptă spaniole au început deja să efectueze zboruri de Poliție Aeriană în spațiul aerian al Bulgariei, peste trei orașe mari - Sofia, Plovdiv și Burgas. Misiunea face parte din măsurile adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare în Flancul Estic.

Șase avioane Eurofighter F-2000 Typhoon au fost mutate în Bulgaria și efectuează, începând de luni, misiuni NATO de protecție sporită a spațiului aerian bulgar, împreună cu Forțele Aeriene ale Republicii Bulgaria.

Bulgaria se bazează doar pe vechile avioane de luptă sovietice MiG 29 pentru a-și proteja spațiul aerian, dar acestea urmează să fie scoase din funcțiune, deoarece nu pot fi întreținute în prezent în Rusia, arată Euractiv.

Misiunea comună a armatelor bulgară și spaniolă, de a proteja spațiul aerian al Bulgariei, va dura până pe 2 decembrie.

Cele șase avioane de luptă vor fi sprijinite de 130 de militari spanioli, staționați pe teritoriul Bulgariei.

„Prin această desfășurare pe termen scurt, Spania își dovedește capacitățile și disponibilitatea de a contribui la apărarea colectivă a NATO în regiunea Mării Negre”, a declarat comandantul Comandamentului Operațional Comun Spaniol, general-locotenent Francisco Branco Carbo.

Ministerul spaniol al Apărării a explicat că în acest fel Spania participă la eforturile „aliaților ca răspuns și descurajare”, în special, „oferind un scut aerian prin creșterea misiunilor regulate ale Forțelor Aeriene”.

Spania a trimis deja 12 avioane de război în Bulgaria, Lituania și Estonia de când a început invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. În februarie, Spania a trimis patru avioane de luptă Eurofighter, care timp de două luni au protejat spațiul aerian al Bulgariei.

De-a lungul anilor, la misiune au participat şi Grecia şi România, însă misiunea generală a aeronavelor NATO în Bulgaria a devenit mai frecventă după începerea războiului din Ucraina. Anunţul privind misiunea spaniolă vine şi pe fondul avertismentelor că din 2023, Bulgaria ar putea rămâne fără aviaţie militară. Utilizarea aeronavelor MiG-29 este limitată până la sfârşitul anului 2023, avertizează militari bulgari. Noile F-16 nu sunt aşteptate să sosească înainte de 2027-2030 şi nu există nicio decizie privind achiziția unor avioane second hand până la venirea noilor F-16 Viper.

 

Situația flotei aeriene a Bulgariei

 

Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, asta deși bulgarii vor achiziționa 16 avioane noi F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune, 8 dintre ele fiind deja achitate.

Problema e că primele F-16 vor ajunge în cel mai fericit caz abia în 2025 iar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.

Bulgaria a achitat deja un prim lot format din 8 avioane F-16 Fightin Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70/72, dar există întârzieri mari privind livrarea lor, cauzate și de contextul pandemiei de Covid-19.

Primirea de F-16 Fightin Falcon olandeze ar putea să rezolve această problemă. 

Amintim că bulgarii au precizat în repetate rânduri că poartă negocieri pentru a închiria avioane second hand, inclusiv F-16, până când noile Viper vor ajunge.

Citește și: Bulgaria ar putea primi avioane F-16 olandeze care au fost și în „radarul” României. Afacerea implică transferul MiG-29 în Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel