Bulgaria ar putea primi avioane F-16 olandeze care au fost și în „radarul” României. Afacerea implică transferul MiG-29 în Ucraina

Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Presa din Bulgaria scrie că Olanda caută să ofere unui stat NATO avioane F-16 Fighting Falcon, în schimbul transferului către Ucraina a unor aeronave de tip MiG-29. Iar acest lucru ar putea rezolva criza de la nivelul aviației militare bulgare.

Ucraina cere în continuare aliaților avioane de luptă pentru respingerea agresiunii generate de Federația Rusă pe data de 24 februarie 2022.

Agenția bulgară BGNES, citată de Nova.bg, anunță că Olanda ar putea transfera avioane F-16 unui aliat NATO, în cazul în care acesta ar livra Ucrainei avioane MiG-29. 

Și, potrivit presei de la sud de Dunăre, Bulgaria este candidatul perfect care s-ar încadra într-un astfel de scenariu.

Deși, trebuie precizat, Bulgaria a fost printre statele cele mai reticente când a venit vorba de transferul de armament către Ucraina.

 

Dacă Bulgaria ar primi F-16 olandeze și ar transfera MiG-29 către Ucraina, Forțele Aeriene Bulgare ar putea rezolva o mare problemă

 

Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, asta deși bulgarii vor achiziționa 16 avioane noi F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune, 8 dintre ele fiind deja achitate.

Problema e că primele F-16 vor ajunge în cel mai fericit caz abia în 2025 iar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.

Bulgaria a achitat deja un prim lot format din 8 avioane F-16 Fightin Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70/72, dar există întârzieri mari privind livrarea lor, cauzate și de contextul pandemiei de Covid-19.

Primirea de F-16 Fightin Falcon olandeze ar putea să rezolve această problemă. 

Amintim că bulgarii au precizat în repetate rânduri că poartă negocieri pentru a închiria avioane second hand, inclusiv F-16, până când noile Viper vor ajunge.

 

Avioanele F-16 olandeze au fost și în „radarul” României

 

2. Schimb de ... (f-35-f-16-olanda_60500900.jpg)

Schimb de generații: Un F-35 olandez, zburând alături de un F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Sursă foto: F-35 @official @LockheedMartin

România a semnat luna aceasta contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț excelent de 388 de milioane de euro. Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Știm însă că înainte de a bate palma cu norvegienii, au fost discuții și cu Olanda.

Versiunea F-urilor olandeze este tot AM/BM, asemenea celor norvegiene.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM. Acest lucru oferit avioanelor capacități similare cu standardul F-16C/D Block 50/52 al Forțelor Aeriene SUA.

Olandezii mai dețin aproximativ 50 de F-16 Fighting Falcon pe care le înlocuiesc, asemenea Norvegiei, cu F-35 Lightning II, Haga plănuind achiziția a 46 de avioane de generația a V-a.

Amintim că în cursul anului trecut Olanda a aprobat vânzarea a 12 avioane F-16 – aparținând Forţelor Aeriene Regale Olandeze (RNAF) – către o companie militară privată din SUA, Draken Internaţional. 

Draken Internaţional este contractor american din domeniul apărării care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare şi care se mândrește cu una dintre cele mai mari forțe aeriene tactice private din lume.

CITEȘTE ȘI: Polonezii remarcă ceea ce „criticii” români de F-16 au ratat: Achiziția celor 32 F-16 norvegiene de către România - o afacere de invidiat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel