Sondaj: Nemţii sunt de acord cu retragerea trupelor americane şi vor retragerea totală a arsenalului nuclear din Germania

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Retragerea unei părţi a US Army de pe teritoriul Germaniei a stârnit controverse la nivel politic. Potrivit unui sondaj realizat la începutul acestei luni, germanii sunt în favoarea acestei decizii.

Cei de la Business Insider, citând un sondaj Yougov, semnalează că germanii sunt de acord cu această decizie. Mai mult, majoritatea respondenților doresc ca întregul arsenal nuclear american din Germania să părăsească teritoriul statului lor.

Astfel, 47% din cei intervievați spun că sunt de acord ca numărul soldaților americani din Germania să fie redus, în timp ce o persoană din patru vrea ca SUA să retragă toate trupele din Germania. 

Doar 28% s-au pronunțat în favoarea rămânerii actualelor efective, în timp ce un procent infinit mai mic, de 4%, ar dori ca numărul de trupe americane din Germania să crească. 21% dintre respondenți au refuzat să abordeze subiectul.

 

Într-o proporție mult mai mare germanii doresc ca arsenalul nuclear american să nu mai fie prezent în Germania

 

Astfel, potrivit sursei citate, 66% din cei intervievați doresc ca SUA să retragă întreg arsenalul nuclear din Germania, în timp ce 19% nu au dorit să răspundă. 15% nu sunt deranjați de prezența nucleară americană pe teritoriul lor.

SUA dețin în sud-vestul Germaniei 20 de focoase nucleare.

Totodată, 58% dintre germani nu împărtășesc opinia președintelui american Donald Trump cu privire la faptul că Berlinul alocă prea puțin pentru apărare, în timp ce doar 15% sunt de acord cu liderul de la Casa Albă.

CITEȘTE ȘI: Trump spune că Germania a făcut o 'avere' din staţionarea militarilor SUA

Amintim că Statele Unite ale Americii, prin vocea lui Mark Esper, au anunțat că intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări. O parte dintre aceștia vor ajunge prin rotație în Polonia, statele baltice și, foarte probabil România.

Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, anunța în urmă cu doar câteva zile Esper într-o conferinţă de presă la Washington.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat încă din iunie planuri privind o retragere parţială a personalului militar american din Germania, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul privind cheltuielile de apărare.

Disputa dintre Donald Trump și Germania pe fondul cheltuielilor pe apărare e mai veche și a cunoscut episoade tensionate și în cursul summitelor NATO. Trump acuză Germania, membră a Alianței și cea mai puternică economie a Europei, că nu alocă 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării, dar și de construcția gazoductul ruso-german Nord Stream 2 din Rusia spre Europa, precizând că Berlinul va deveni un „ostatic” al Moscovei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel