Soluție ieftină pentru doborârea dronelor de altitudine medie: Proiectile echipate cu sisteme de ghidare prin laser APKWS

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Imagine concept, proiectile echipate cu sisteme de ghidare prin laser APKWS, pentru doborârea dronelor. Sursă foto: BAE Systems
Imagine concept, proiectile echipate cu sisteme de ghidare prin laser APKWS, pentru doborârea dronelor. Sursă foto: BAE Systems

Compania BAE Systems a testat cu succes proiectile echipate cu sisteme de ghidare prin laser APKWS împotriva aeronavelor fără pilot.

”Proiectilele testate [tip Hydra], compuse din  focoase (tip M151) și motoare (tip Mk66) standard la care s-au adăugat kituri APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System – sistem de armă pentru distrugere cu precizie avansată) și detonatoare de proximitate, au reușit să angajeze și să distrugă drone aeriene la o fracțiune din costul capacităților tradiționale de apărare C-UAS [apărare antidronă]”, a informat BAE Systems pe 11 octombrie.

Testul a avut loc în poligonul Yuma Proving Grounds, iar proiectilele au fost întrebuințate împotriva dronelor din clasa a doua.

În clasificarea Forțelor Terestre americane, dronele din clasa a doua sunt de nivel tactic și au rază scurtă de acțiune, exemplul clasic fiind aeronavele de tipul RQ-7A / B Shadow 200. Acestea zboară la cel mult 4600 m, cu o viteză de 200 km/h, timp de până la 9 ore, având o masă totală de 170 kg.

„Vehiculele aeriene fără pilot de toate dimensiunile reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare, desfășurată tot mai mult de adversarii din întreaga lume”, a declarat Greg Procopio, directorul Sisteme de ghidare și detecție la BAE Systems. „Flexibilitatea și accesibilitatea proiectilelor APKWS le fac o alegere bună pentru a elimina dronele militare tactice de dimensiuni mici. Loviturile noastre de succes din cadrul testului demonstrează […] o utilizare inovatoare și economică a materialului existent la Departamentul Apărării.”

 

Cheia capabilității de luptă antidronă a proiectilelor APKWS este detonatorul inovator

 

Cheia capabilității de luptă antidronă a proiectilelor APKWS este detonatorul inovator de proximitate dezvoltat în comun de companiile L3Harris Technologies și Technology Service Corporation. Detonatorul combină capabilitatea de detectare a țintei în proximitate cu capabilitatea de detonare directă [la contact cu ținta]. Este un înlocuitor pentru detonatoarele M423 existente și permite proiectilelor APKWS să distrugă dronele fără a fi nevoie de o lovitură directă.

Spre deosebire de rachetele scumpe antidronă, proiectilele APKWS nu trebuie să se blocheze pe țintă înainte de lansare, deoarece sistemul de ghidare laser semi-activ se activează la lansare, economisind secunde prețioase în luptă.

Kiturile de dirijare APKWS transformă simplele proiectile în muniții ghidate cu precizie, care au fost întrebuințate cu succes împotriva unei mari varietăți de ținte staționare și în mișcare, printre care  avioane, elicoptere, vehicule terestre, ambarcațiuni etc.

Comentariul autorului: Costul unui proiectil neghidat Hydra este de 2800 de dolari, iar al kitului APKWS este de 22.000 de dolari. O rachetă antiaeriană care lovește ținte la o altitudine de 5.000 de metri costă cel puțin 60.000 de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel