Soldați iranieni, uciși. Rouhani spune că va răzbuna atacul asupra Gardienilor Revoluției

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a promis joi să se răzbune pe "grupul de mercenari" care a ucis cu o zi înainte într-un atentat 27 de membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a Iranului, şi a acuzat Israelul şi Statele Unite că sprijină "terorismul".

"Cu siguranţă îi vom face pe aceşti mercenari să plătească preţul pentru sângele vărsat de martirii noştri", a declarat Rouhani citat de agenţia oficială de presă IRNA, a doua zi după unul dintre cele mai ucigaşe atacuri împotriva armatei de elită a regimului, ce a avut loc în regiunea Sistan-Baluchestan (sud-est).

"Principala rădăcină a terorismului în regiune sunt Statele Unite, sioniştii (Israelul) şi unele ţări petroliere (din regiune) care îl finanţează", a acuzat el într-o declaraţie făcută înainte de a pleca la Soci (Rusia) pentru un summit asupra Siriei cu preşedinţii rus şi turc.

Gruparea jihadistă Jaish al-Adl (Armata Justiţiei), considerată o organizaţie "teroristă" de către Teheran, a revendicat atacul cu maşină-capcană împotriva unui autobuz al Gardienilor Revoluţiei pe drumul dintre localităţile Khash şi Zahedan, potrivit agenţiei iraniene Fars şi Centrului american specializat în supravegherea mişcării jihadiste (SITE).

Situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, provincia Sistan-Baluchestan este frecvent scena unor ciocniri mortale între forţele de ordine şi separatişti locali sau grupuri jihadiste.

Această provincie are o comunitate largă de musulmani suniţi de etnie baluchi într-o ţară cu o mare majoritate şiită.

Teheranul acuză Statele Unite, precum şi Israelul şi Arabia Saudită de sprijinirea grupurilor separatiste. Israelul şi Statele Unite sunt inamicii Iranului, în timp ce Arabia Saudită sunită este principalul rival al Republicii islamice în Orientul Mijlociu, scrie AFP.

Rouhani a cerut, în acest context, ţărilor vecine Iranului să-şi asume "responsabilităţile" şi să nu permită "teroriştilor" să folosească teritoriul lor pentru a pregăti atacuri împotriva Iranului.

"Dacă aceste ţări nu pot opri teroriştii, ne rezervăm dreptul de a acţiona", a avertizat preşedintele iranian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel