Socialiștii lui Dodon cer României să-și ceară scuze după ce a solicitat Ucrainei să recunoască inexistența „limbii moldovenești”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Socialiștii lui Igor Dodon solicită conducerii României să prezinte scuze oficiale și să dezavueze declarațiile lui Bogdan Aurescu, ministrului de Externe de la București, care a cerut recent Kievului să recunoască inexistența „limbii moldovenești”. 

Amintim că pe data de 19 iunie, MAE a reiterat solicitarea către Ucraina de recunoașterea oficială a inexistenței așa-zisei „limbii moldovenești”.

Astfel, printr-un comunicat de presă, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat indignarea cu referire la declarațiile ambasadorului României, pe care le consideră drept „ofensatoare”.

„Aceasta nu este nici pe departe prima declarație ofensatoare din partea oficialilor români. Amintim că nu cu mult timp în urmă, ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, și-a permis o declarație obraznică la adresa adepților identității moldovenești. După cum vedem, aceste declarații ale domnilor Aurescu și Ioniță nu sunt opinii private ale unor persoane, ci reflectă direcția clară a politicii externe a României care urmărește suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc”, au insinuat socialiștii, potrivit portalului unionist InfoPrut.

 

Socialiștii vor ca România să prezinte oficial scuze pentru că a cerut recunoaștere oficială a inexistenței așa-zisei „limbă moldovenească”

 

Partidul Socialiștilor a solicitat conducerii României să prezinte scuze oficiale și „să dezavueze declarațiile ministrului afacerilor externe și ambasadorului României în Republica Moldova”.

„Noi percepem astfel de afirmații ca fiind ostile și jignitoare față de poporul moldovenesc și limba moldovenească. Vă reamintim că etnonimul „poporul moldovenesc” și glotonimul „limba moldovenească” au apărut cu câteva secole mai devreme decât definițiile „popor român” și „limba română”. Pentru noi, denumirile „popor moldovenesc” și „limba moldovenească”, cuprinse în cronici și monumente istorice antice, sunt noțiuni sacre. Considerăm negarea identității moldovenești ca un atac asupra bazelor statalității și independenței țării noastre. Îi îndemnăm pe oficialii și diplomații străini acreditați în Moldova să manifeste respect pentru țara noastră, poporul nostru, limba noastră și istoria noastră”, se mai arată în comunicatul PSRM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel