Slovacia sparge gheața cu Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Primele două avioane F-16 Block 70 au fost livrate

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Block 70, Forțele Aeriene ale Slovaciei / Foto: Lockheed Martin
Avioane F-16 Block 70, Forțele Aeriene ale Slovaciei / Foto: Lockheed Martin

În cadrul unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei, Lockheed Martin a anunțat, pe 10.01.2024, că a livrat Slovaciei primele două avioane de vânătoare de tip F-16 Block 70.

“Livrarea primelor aeronave F-16 Block 70 în Slovacia reprezintă un punct de plecare important, de la care această țară începe să-și consolideze capacitățile de apărare”, se arată în comunicatul de presă semnat de vicepreședintele companiei, OJ Sanchez și preluat de agenția slovacă TASR.

Acesta a menționat faptul că, în total, societatea Lockheed Martin va furniza Slovaciei 14 avioane de vânătoare. Cu ajutorul noilor aeronave, Forțele Aeriene ale Slovaciei vor apăra granițele țării și vor desfășura activități comune cu forțele SUA din Europa, cu statele membre NATO sau cu alte țări ale lumii.

Primul grup mai mare de avioane F-16 va sosi în Slovacia la jumătatea acestui an, urmând ca restul aeronavelor să fie livrate anul viitor.

“Rămânem angajați în consolidarea securității în secolul XXI, prin operațiuni și parteneriate strategice, pentru a asigura securitatea și bunăstarea aliaților SUA”, a precizat Sanchez.

În plus, reprezentanții companiei au informat că Bulgaria a încheiat un acord preliminar privind achiziționarea a încă opt avioane de vânătoare F-16. În total, acest tip de aeronave este folosit în 25 de țări. Cea mai recentă versiune a avionului de vânătoare, Block 70/72, va fi disponibilă, deocamdată, în șase state. 

Comentariul autorului:

În anul 2023, Forțele Aeriene ale Slovaciei au retras din înzestrare cele 13 avioane de vânătoare sovietice de tip MiG-29, care au fost donate Ucrainei.

Ulterior, apărarea spațiului aerian al statului slovac a fost asigurată de avioane de vânătoare ale partenerilor din cadrul Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia și Ungaria). Între timp, începând cu 01 septembrie 2023, la misiunea de poliție aeriană din Slovacia s-au alăturat și avioane de vânătoare din Germania. Acestea decolează de pe teritoriul german pentru îndeplinirea misiunilor și revin pe aerodromurile de dislocare permanentă după încheierea acestora.

Primul avion de vânătoare de tip F-16 Block 70 a ieșit de pe linia de producție din SUA în cursul lunii septembrie 2023. Finalizarea completă și primul zbor cu noua aeronavă au fost realizate în luna noiembrie 2023.

Din informațiile prezentate de cele două părți rezultă faptul că primele două aeronave F-16 destinate Slovaciei vor fi folosite în SUA pentru pregătirea piloților și a tehnicienilor slovaci.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel