Situația în Franța degenerează. O nouă scrisoare, semnată de militari activi, acuză Parisul de „concesii în fața islamului”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Militari Franta Sursa foto: Facebook/ Ministère des Armées
Militari Franta Sursa foto: Facebook/ Ministère des Armées

O nouă scrisoare publicată în Franța a dus la escaladarea scandalului cu privire la situația cu care se confruntă Franța. Scrisoarea vine la doar câteva zile după o primă scrisoare semnată de peste 1.000t de peste 1.000 de militari, între care 20 de generali în rezervă.

În prima scrisoare semnatarii denunţă ”disoluţia” care a lovit patria, ”ura între comunităţi” alimentată de un ”anumit antirasism”, precum şi ”islamismul şi hoardele din suburbii” care supun o parte a teritoriului unor ”dogme contrare Constituţiei noastre”.

La două zile după apariţia acestui manifest, Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din 2022, i-a invitat pe militari să se ”alăture acţiunii noastre pentru a lua parte la bătălia care începe”.

Guvernul a reacționat prompt și a amenințat cu represalii împotriva celor care, potrivit unor critici, instigă inclusiv la lovitură de stat.

 

Militarii francezi „din noua generație” acuză guvernul și își deplâng camarazii care „și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia acum voi îi acordați concesii pe pământul nostru”

 

Situația a degenerat după ce în cursul zilei de ieri în media a apărut o nouă scrisoare deschisă, preluată la fel ca prima de revista de extremă dreapta „Valeurs Actuelles”.

De data aceasta este neclar cine semnează scrisoarea, dar documentul susține că are în „spate” peste 130.000 de persoane, inclusiv cadre militare active. 

Autorii scrisorii spun că sunt militari activi din generația tânără care au participat la misiuni în teatrele de operațiuni din Afganistan, Mali sau Republica Centrafricană. Aceștia denunță concesiile pe care Parisul le face islamului și subliniază că în misiuni contraterorsite și-au pierdut camarazii. „Aceștia și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia acum voi îi acordați concesii pe pământul nostru”, se arată în textul scrisorii.

Potrivit BBC, Guvernul Franței a condamnat imediat și această scrisoare. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a catalogat acțiunea ca o  „manevră brută” a militarilor și i-a acuzat pe semnatarii anonimi că nu au „curajul” să iasă în față.

De precizat că o astfel de luare de poziţie din partea militarilor este inedită - armata este supranumită în mod obişnuit în Franţa ”Marea mută” pentru neimplicarea sa în dezbaterile politice.

CITEȘTE ȘI: Ce spun cifrele despre teama generalilor francezi de un război civil în Franța. Societatea sprijină covârșitor forțele armate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel