Situația de securitate din Ucraina. Armata rusă a pierdut 29 de avioane, 29 de elicoptere și 191 de tancuri

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele ore toate privirile au fost îndreptate către situația din jurul Kievului. Șeful Administrației Regionale de Stat Kiev, Oleksiy Kuleba, a informat în această dimineață că, pe 28 februarie, situația din regiune este volatilă, diferită de cea de ieri, existând mai multe zone în care guvernul ucrainean a pierdut teren  nu controlează situația.

"Astăzi, cea mai periculoasă direcție din Regiunea Kiev este autostrada Jitomir. Am văzut totul și am auzit cât de curajos au apărat orașul Bucha și Irpin", a declarat Kuleba, precizând că o altă direcție vulnerabilă este dinspre Dimer. „Din păcate, în prezent nu mai controlăm situația de acolo”.

De asemenea, au fost înregistrate zone în care forțele ucrainene dețin controlul parțial, precum localitățile Polissya și Ivankiv, evoluția situației din teren având o tendință defavorabilă forțelor de apărare. “Avem o problemă și cu orașul Borodyanka și în jurul acestuia, pentru că de aici vine acum echipamentul greu", a adăugat Kuleba.

 

Oficialul a mai reamintit că în zonele în care nu au loc ciocniri, circulația este interzisă de între orele 17:00 și 8:00.

 

Potrivit unor corespondenți de presă ucraineni, ieri, 27 februarie, la Irpen a avut loc o luptă împotriva  tancurilor ruse. Inițial forțele ruse au reușit o străpungere între localitățile Bucha și Irpen, ulterior “atacul fiind respins”.

Consilierul ministrului de interne, Vadim Denisenko, a confirmat că „o coloană de tehnică militară [rusă] a fost distrusă aseară, în apropierea localității Makarov, dar, din păcate, acestea nu sunt toate trupele rusești pe teritoriul nostru”, a subliniat Denisenko.

În același timp, se precizează că, în zonele suburbane din Regiunea Kiev, forțele ruse s-au oferit să evacueze oamenii, dar autoritățile ucrainene au avertizat că rușii îi pot folosi ca „scut viu” pentru a avansa spre centrul capitalei.

Adjunctul ministrului apărării, Anna Malyar, a făcut o estimare generală aproximativă a pierderilor înregistrate până pe 28 februarie ora 06:00

Armata rusă a pierdut 29 de avioane, 29 de elicoptere, 3 drone și 5 sisteme de apărare antiaeriană. În plus, potrivit acesteia, forțele ruse au pierdut  aproximativ 5.300 de militari, 191 de tancuri, 816 vehicule blindate de luptă, 291 de unități de vehicule, 60 de tancuri, 76 de tunuri și două nave. Malyar a precizat însă că  „informațiile sunt orientative” deoarece atenția conducerii militare este focalizată pe luptă, iar în multe zone acțiunile sunt în desfășurare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel