Sistemul Aegis Ashore din Polonia urmează fie declarat operaţional: Nu există riscuri tehnice care ar putea bloca derularea proiectului

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.

Potrivit unui raport publicat pe 18 mai de Biroului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO) privind situația mai largă a proiectelor de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice, se așteaptă ca Agenția de Apărare a Antirachetă din SUA (MDA) să certifice facilitatea Aegis Ashore din Polonia ca fiind „sigură și capabilă din punct de vedere tehnic”, iar Marina SUA să finalizeze acceptanța instalației în acest an.

Aegis Ashore reprezintă componenta și versiunea terestră a sistemului integrat de apărarea împotriva rachetelor balistice distribuit pe platforme navale Aegis BMD.

Principala facilitate Aegis Ashore este cea din România (Deveselu), operaționalizată în mai 2016 și destinată apărării regionale. Un alt element este cel din Hawaii, care servește însă drept centru de testare, iar al treilea amplasament se află în Polonia (Redzikowo, în apropiere de Marea Baltică) și este de așteptat să fie operaționalizat în anul 2023, după ce a înregistrat o întârziere semnificativă.

Livrarea sistemului Aegis Ashore în Polonia a fost inițial planificată pentru anul 2018, dar întârzierile de construcția au generat amânarea repetată a trimiterii acestuia.

Între timp, costurile totale estimate au crescut cu 12%, inclusiv costurile suplimentare pentru asigurarea diferitelor servicii tehnice și de securitate pe toată perioada întârzierilor.

Deși amplasamentul este încă în construcție, oficialii MDA au declarat nu există riscuri tehnice care ar putea bloca derularea proiectului. În plus, programul Aegis Ashore a atins recent etape cheie. Mai exact, Aegis Light Off - testarea sistemului “la rece” pentru a observa dacă toate sistemele sunt operaționale și funcționează integrat - a avut loc în iunie 2022.

 

Aegis, un program cu bătaie lungă

 

În cadrul programului Aegis s-a reușit prelungirea duratei de utilizare în siguranță a interceptoarelor SM-3 Block IA și Block IB. În urma acestui efort, durata de exploatare în siguranță a interceptoarelor Block IA a crescut de la 12 la 18 ani, iar pentru Block IB a crescut de la 8 la 12 ani.

Durata de utilizare sigură a interceptoarelor Block IIA este în prezent 12 ani, însă MDA evaluează posibilitatea de a o crește chiar până la 20 de ani.

Procesul de extindere a duratei de exploatare în siguranță a unui interceptor, presupune testarea și analiza componentelor vechi ale rachetei pentru a determina gradul în care calitatea permite prelungirea menținerii în serviciu și recertificarea acestora.

De asemenea, oficialii MDA au declarat că US NAVY a început să implementeze o strategie de dezvoltare, securitate și operațiuni în mai multe etape pentru a asigura upgradarea platformelor Aegis.

Potrivit acestora, până în anul fiscal 2030 noua abordare va reprezenta probabil singurul mijloc de dezvoltarea și furnizarea de capabilități software codificate pentru toate platformele Aegis, deși tranziția va fi grea și va necesita o recalificare extinsă, angajare de personal și costuri suplimentare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel