Siria: Erdogan cere Rusiei "să-şi asume obligaţiile", ca urmare a atacului în care au murit militari turci

Tudor Curtifan / 03 feb 2020 / 23:37

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Rusiei "să-şi asume obligaţiile" în provincia siriană Idlib, unde mai mulţi soldaţi turci au fost ucişi într-un bombardament al regimului Bashar al-Assad, sprijinit de Moscova.

"Sperăm că fiecare îşi va asuma obligaţiile sale în cadrul acordurilor de la Astana şi Soci" care urmăresc să facă să înceteze luptele în Siria şi ale căror principali semnatari sunt Moscova şi Ankara, a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

În noaptea de duminică spre luni, cinci militari şi trei civili turci au fost ucişi de bombardamente ale regimului sirian în regiunea Idlib, unde Ankara a instituit mai multe posturi de observare în cadrul unui acord între Turcia şi Rusia.

Drept răspuns, Turcia a bombardat poziţii ale regimului sirian, ucigând cel puţin 13 soldaţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO, o organizaţie neguvernamentală.

"Am spus:'Aşa ceva nu se mai poate' şi am dat o ripostă potrivită. Fie că sunt bombardamente aeriene sau de artilerie, îi facem să plătească preţul cu hotărâre şi vom continua să o facem", a declarat Erdogan, citat de Agerpres.

În pofida acordurilor de la Astana şi Soci destinate să pună capăt luptelor, regimul sirian, sprijinit de aviaţia rus, şi-a intensificat de mai multe săptămâni ofensiva asupra Idlib, ultimul bastion aflat sub controlul jihadiştilor şi rebelilor în Siria.

Erdogan a afirmat că aproape un milion de persoane şi-au părăsit casele din cauza violenţelor şi "se îndreaptă spre frontiera turcă".

Situaţia de la Idlib a tensionat raporturile dintre Ankara şi Moscova, care şi-au întărit din 2016 cooperarea în dosarul sirian, chiar dacă susţin tabere opuse.

În pofida apropierii lor, Turcia şi Rusia se opun în mai multe dosare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy