Siria, atac chimic. SUA contrazice Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a declarat miercuri că nu dispune 'absolut de niciun indiciu' care să sugereze un posibil atac chimic din partea rebelilor în provincia siriană Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor ameninţat cu un asalt de către regimul de la Damasc, relatează AFP.

Şeful Pentagonului a dezminţit afirmaţiile difuzate anterior de presa rusă potrivit căreia SUA ar putea încuraja un atac chimic pentru a acuza Rusia şi regimul sirian şi pentru a-l utiliza ca pretext cu scopul de a lansa lovituri aeriene.

'Nu avem absolut niciun indiciu din partea serviciilor de informaţii care să arate că opoziţia ar avea capacitatea de a comite un atac chimic', le-a spus Mattis ziariştilor care îl însoţesc în cadrul vizitei sale în India. El a denunţat 'insinuările' care vizează 'atribuirea către opoziţie a oricărei utilizări viitoare a armelor chimice'.

Jim Mattis nu a dorit să spună dacă Pentagonul a detectat semne ale unei posibile pregătiri a unui atac chimic în provincia Idlib din partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

'Prefer să nu răspund la această întrebare pentru moment', a declarat el, adăugând: 'Suntem foarte atenţi'.

Idlib, ultimul bastion al insurgenților

Cucerit în 2015 de către insurgenţi, Idlib este ultimul lor bastion important în Siria. Aici şi-au găsit adăpost zeci de mii de rebeli şi civili evacuaţi din alte bastioane ale opoziţiei, după ce acestea au fost preluate sub control de către regimul sirian.

Această provincie din nord-vestul Siriei este dominată de către jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham, fosta ramură siriană a Al Qaida, dar sunt prezente şi facţiuni rebele.

De teama unei ofensive iminente la Idlib, SUA au convocat pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. În aceeaşi zi va avea loc un summit la Teheran între preşedinţii Iranului, Rusiei şi Turciei, principalii actori internaţionali prezenţi în teatrul de război din Siria, care vor aborda de asemenea soarta provinciei Idlib.

Catastrofă umanitară

În cazul unei ofensive, comunitatea internaţională se teme de o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent în această ţară devastată din 2011 de un război soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate.

Jim Mattis şi secretarul de stat american Mike Pompeo se vor afla joi la New Delhi pentru discuţii cu omologii lor indieni privind chestiuni de apărare şi comerciale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel