„Sicriul zburător” face o nouă victimă. O altă aeronavă MiG-21 s-a prăbușit în India

Cătălin Costea |
Data publicării:
MiG-21, India
MiG-21, India

Un avion de vânătoare MiG-21 al Forțelor Aeriene Indiene s-a prăbușit vineri seara în apropiere frontierei cu Pakistanul. În urma accidentului, pilotul a decedat.

Confirmând știrea, pe contul oficial de Twitter al Forțelor Aeriene Indiene (IAF) a fost postat următorul mesaj: „În această seară (vineri), în jurul orei 20:30, o aeronavă MiG-21 a IAF a avut un accident de zbor în sectorul vestic, în timpul unei ieșiri de antrenament. Mai multe detalii sunt așteptate. S-a dispus o anchetă."

Aeronava s-a prăbușit în zona Parcului Național “Deșert” în apropiere de localitatea Jaisalmer din regiunea Rajasthan. Ulterior, printr-un alt mesaj, a fost confirmat decesul pilotului Harshit Sinha, comandant de aripă de aviație.

Acesta este cel de-al cincilea accident cu MiG-21 din India, în anul 2021. Incidentul anterior a avut loc în urmă cu patru luni, în august, iar pilotul a reușit să supraviețuiască. Alte două accidente, în mai și martie, s-au soldat cu decesul piloților. Primul eveniment din acest an cu MiG-21 a avut loc în ianuarie, “din cauza unei defecțiuni tehnice grave”, după cum au informat autoritățile indiene.

În iunie 2021, după cel de-al treilea eveniment în doar cinci luni, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Indiene, mareșalul Badauriya, a declarat că există un plan de renunțare treptată la aceste aeronave și de înlocuire cu avioane moderne.

 

Statistică sumbră pentru MiG-21: 482 de avioane prăbușite între 1971 și 2012. În România ultimul MIG-21 LanceR „a căzut” în primăvara acestui an

 

Aeronava MiG-21 a fost supranumită „Sicriul zburător”, deoarece apare frecvent în știri ca urmare a accidentelor soldate cu victime și pagube materiale.

O statistică indiană prezentată în 2012 arăta că, din 1971 până în aprilie 2012, nu mai puțin de 482 de avioane MiG au fost implicate în accidente aviatice. Acestea s-au soldat cu peste două sute de persoane decedate, dintre care 171 de piloți decedați, 39 de civili și opt membri din rândul personalului auxiliar de zbor.

În România, ultimul accident cu o aeronavă MiG-21 LanceR, din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, a avut loc tot anul acesta, pe 20 aprilie. Accidentul aviatic de la Dedrad  (județul Mureș), în care pilotul a reușit să se catapulteze, a fost al 25-lea din România după 1990.

CITEȘTE ȘI: Câte MiG-21 LanceR mai are România. Armata trece numărul bătrânelor avioane la „informații confidențiale”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel