Serghei Lavrov, interviu. Dezlănțuit la adresa NATO și SUA

Sebastian Florea |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei ruse critică acţiunile NATO în Europa de Est şi supremaţia SUA în Alianţa Nord-Atlantică.

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat speranţa că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 'va avea suficientă minte' pentru a nu permite un nou mare război, dar a ţinut să atenţioneze că, fără un dialog normal cu Rusia riscurile ca incidente neintenţionate să aibă loc au crescut considerabil, informează joi agenţia TASS.

'Cred că toţi vor avea suficientă minte pentru a nu lăsa lucrurile să ajungă acolo, cu toate că ne îngrijorează foarte tare lipsa totală a unui dialog profesional între militarii Rusiei şi cei ai NATO', a declarat Lavrov într-un interviu pentru RT France, Paris Match şi Le Figaro, întrebat dacă exerciţiile NATO din Europa de Est nu creează o ameninţare privind izbucnirea unui al treilea război mondial. Lavrov a amintit că membrii Consiliului NATO-Rusia s-au reunit în ultimii doi ani de trei ori şi fără niciun rezultat concret. Conform ministrului rus, reprezentanţii NATO doreau să discute doar despre Ucraina.

Potrivit lui Serghei Lavrov, practic toate celelalte forme de cooperare între Rusia şi NATO au fost îngheţate, iar contactele telefonice periodice între şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), Curtis Scaparrotti, nu sunt suficiente pentru a exclude riscurile crescute privind un incident neintenţionat. În opinia şefului diplomaţiei ruse, lipsa unui dialog între NATO şi Rusia se explică prin influenţa SUA, care în cadrul sancţiunilor a interzis Pentagonului contacte cu Rusia.

Nimic fără SUA

'Este clar că în NATO nimeni nu va face nimic fără SUA.(...) Consider că este total neinspirat să rămâi ostaticul parlamentarilor americani', a subliniat Lavrov în interviu. SUA fac demersuri pentru a promova ideea unei 'zone militare Schengen' în graniţele europene ale NATO, în scopul transferării accelerate de trupe către graniţele ruseşti, şi-a exprimat convingerea Lavrov. 'Văd şi aud că în NATO americanii acordă mare atenţie acestui subiect şi promovează la ora actuală în mod activ ceea ce se numeşte un 'Schengen militar': amenajarea infrastructurii europene în aşa fel încât armele grele să poată ajunge mai uşor la frontierele noastre', a constatat ministrul de externe al Rusiei.

În acest context, el a atras atenţia asupra declaraţiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, conform cărora Europa ar trebui să-şi sporească independenţa în domeniul securităţii şi apărării. Potrivit lui Serghei Lavrov, înfiinţarea unei baze militare americane pe teritoriul Poloniei va constitui o încălcare directă a Actului fondator Rusia-NATO.

'Toate exerciţiile militare care sunt desfăşurate în prezent de NATO în regiunea baltică, în Polonia, România şi în alte ţări, desfăşurarea de contingente militare ale Germaniei, Canadei, Marii Britanii şi, cred, ale Franţei în republicile baltice, în Polonia, ideea colegilor noştri polonezi de a invita o divizie americană pe teritoriul lor vor constitui o încălcare directă a Actului fondator Rusia-NATO, care interzice desfăşurarea de forţe militare substanţiale în regim permanent pe teritoriul ţărilor-membre ale NATO din Europa de Est', a declarat Lavrov.

El a atenţionat că Rusia va monitoriza toate aceste 'procese foarte interesante', pentru că ele vizează şi securitatea Federaţiei Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel