Serghei Lavrov insistă că UE ar trebui să fie mai independentă faţă de SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Uniunea Europeană ar trebui să fie mai independentă faţă de SUA şi să respingă sancţiunile americane împotriva Rusiei, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu acordat, din Moscova, agenţiei de presă dpa.

''Din păcate, relaţiile dintre Rusia şi UE nu sunt în prezent în cea mai bună formă. Regretăm că Bruxellesul nu a dat dovadă de mai multă independenţă şi s-a lăsat atras în spirala sancţiunilor la cererea Washingtonului'', a afirmat Lavrov, adăugând că Moscova a fost ''foarte surprinsă de graba cu care Uniunea Europeană a acceptat pierderi financiare de miliarde''.

''Americanii nu au înregistrat niciun fel de pierderi'', a spus el, referindu-se la sancţiunile instituite de UE împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014 şi ca urmare a rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

''Credem că în cele din urmă bunul simţ va prevala şi vom reveni pe calea respectului reciproc şi a dialogului'', a afirmat şeful diplomaţiei ruse, potrivit căruia ''pentru Rusia, Uniunea Europeană nu este un duşman, ci mai degrabă un vecin şi un partener important''.

Referitor la relaţiile cu SUA, Lavrov a declarat că Moscova este pregătită să facă tot posibilul pentru a se putea depăşi impasul din relaţiile între Rusia şi SUA şi ia în serios dorinţa lui Donald Trump pentru normalizarea dialogului între cele două ţări.

''Suntem pregătiţi să parcurgem partea noastră de drum pentru a scoate legăturile bilaterale din impas'', a declarat Lavrov în interviu, care a fost postat şi pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

În acelaşi timp, ministrul rus susţine că relaţiile dintre cele două state continuă să se deterioreze din cauza Washingtonului.

''Noi am luat în serios declaraţiile (preşedintelui Donald) Trump privind dorinţa sa de a stabili un dialog normal între ţările noastre'', a reiterat Lavrov, apreciind în acelaşi timp că preşedintele american se confruntă cu persistenţa unui sentiment profund antirusesc în Statele Unite.

Potrivit acestuia, ''chiar dacă de la liderul american vin unele impulsuri pozitive, acestea sunt complet contrabalansate de rusofobia crescândă din cadrul establishment-ului american'', care percepe Rusia drept o ''ameninţare la supremaţia politică americană''

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel