Serbia, prima măsură după ce Kosovo își face Armată: ”Cea mai directă amenințare”

Tudor Curtifan / 14 dec 2018 / 21:54
Forţei de Securitate din Kosovo (KSF)
Forţei de Securitate din Kosovo (KSF)

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a anunţat că ţara sa va cere convocarea de urgenţă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, în urma votului parlamentului de la Pristina prin care acesta a decis transformarea actualei forţei de securitate kosovare într-o armată propriu-zisă.

Crearea acestei armate ''este cea mai directă ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune şi a sârbilor care trăiesc în Kosovo-Metohia'', precum şi o încălcare a Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede că misiunea internaţională KFOR, condusă de NATO, este singura autoritate militară în Kosovo, a declarat Dacic, relatează agenţiile Tanjug şi EFE. 

Deputaţii kosovari au adoptat vineri în unanimitate - în absenţa aleşilor minorităţii sârbe, care au boicotat şedinţa - proiectul legii care acordă mandat militar Forţei de Securitate din Kosovo (KSF), însărcinată în prezent în principal misiuni de securitate civilă. 

Decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, după ce aceasta din urmă a impus taxe vamale asupra produselor sârbeşti, iar dialogul mediat de Uniunea Europeană se află într-un punct mort. 

Alianţa Nord-Atlantică, ce are patru membri care nu recunosc independenţa autoproclamată a Kosovo (România, Spania, Grecia şi Slovacia), a promis că misiunea KFOR va continua să asigure stabilitatea în Kosovo, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat că iniţiativa creării armatei kosovare survine ''într-un moment nepotrivit''. 

Pristina a primit însă sprijinul SUA, unde preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost recent. Potrivit agenţiei France Presse, comandantul KSF, Rrahman Rama, a asigurat că decizia constituirii acestei armate a fost luată ''în cooperare cu partenerii noştri'' şi că ea va fi echipată de SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy